Večernji pregled poslovnih vijesti – 9. april

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 09. april 2018. 

– Njemačka kompanija  EMKA Beschlagteile GmbH&CO preuzima kompaniju Bekto Precisa d.o.o. iz Goražda. Prodajom vlasničkih udjela, Bekto Precisa će postati članica EMKA Grupacije. Sporazum o uvjetima preuzimanja potpisan je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH.

– Sve je spremno za veliki događaj iz industrije roba široke potrošnje. Organizatori 4. Sarajevo FMCG Summita, koji će se održati u četvrtak, 12. aprila, u Hotelu Hills u Sarajevu, naglašavaju da će ovogodišnji samit biti jedan od najvećih stručnih događaja u BiH i regiji, sa izuzetno jakim programom i najutjecajnijim stručnjacima iz oblasti FMCG industrije.

– Velika politička i biznis delegacija iz Indonezije najavila je dolazak na 9. Sarajevo Business Forum (SBF), vodeću investicijsku konferenciju koja će se 25. i 26. aprila održati u Sarajevu. Delegaciju će predvoditi ministar za ruralna područja i prostorno planiranje Dr. Sofyan A. Djalil.

– Firma Greiner aerospace d.o.o. počela je s radom jos 2016., baveći se proizvodnjom aviopresvlaka za koje samostalno kroje materijale i kožu kao i pripremom spužve te materijala protiv gorivosti sjedišta. Broj uposlenih porastao je s početnih 74 na 193 koliko u ovome trenutku firma broji, rečeno je za BiznisInfo iz ove kompanije koja ima fabriku u Žepču.

– Sindikat policije Kantona Sarajevo i Hifa Oil postigli su sporazum po kojem će ubuduće 1417 članova ovog sindikata ostvarivati povoljnosti kupovine na benzinskim pumpama Hifa Oil putem kartice lojalnosti.

– Otkad je zvanično počela sa radom 2008. godine, kompanija Masiv Stil iz godine u godinu raste. Firma specijalizovana za proizvodnju namještaja po mjeri posluje pozitivno od prvog dana no prvi kvartal ove godine donosi naznake da su potencijali kompanije iz Laktaša mnogo veći.

– Delegacija JP “Autoceste FBiH”, predvođena direktorom Adnanom Terzićem, sastala se s delegacijom Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde s premijerom Emirom Okovićem na čelu, kako bi prezentirali Plan cestovnog povezivanja glavnog grada Bosne i Hercegovine s gradom na Drini. Predstavljen je tunel Hranjen koji će smanjiti udaljenost između Sarajeva i Goražda sa sadašnjih 95,6 na 56 kilometara.

– Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, na 28. februar, u Bosni i Hercegovini je bilo 472.957 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini. U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih osoba je manji za 2.584 osoba ili 0,54 posto.

– Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović primio je danas generalnog direktora ArcelorMittal Zenica Biju Naira. Povod ovog sastanka je finaliziranje pregovora i potrebne dokumentacije za osnivanje joint venture kompanije Toplana Zenica.