Večernji pregled poslovnih vijesti – 6. april

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 06. april 2018. 

– Trebevićka žičara svečano je otvorena danas nakon 26 godina. Na Dan oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, građanke i građani glavnoga grada će ponovo moći žičarom odlaziti na Trebević, omiljeno izletište brojnih generacija.

– Mostarski aerodrom Mostar će potpisati ugovora s Croatia Airlinesom i Eurowingsom na Mostarskom sajmu koji će se održati od 9. do 14. aprila, a najavljeni su i početni razgovori s Turkish Airlinesom. Direktor mostarskog aerodroma  Marin Raspudić izrazio je nadu kako će se dolaskom tih aviokompanija i druge kompanije zainteresovati za saradnju s aerodromom.

– U ulici Marka Marulića, kod velikog Mercatora, prodaje se zgrada Uniprometa. Objekat se prodaje za 9 miliona KM plus PDV. Vlasnici kažu da je objektu moguće promijeniti namjenu u hotel s 200 soba.

– Kompanija Greiner Aerospace od prošle godine uspješno posluje u BiH. Firma ima pogon u Žepču, a pravi jastuke i presvlake za avione i u tome su jedan od globalnih lidera. Među desetinama njihovih klijenata nalaze se British Airways, Austrian Airlines, Turkish Airlines, US Airways i mnogi drugi. 

– Predstavnici Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i JP Autoceste FBiH sastat će se u ponedjeljak, 9. aprila u Goraždu kako bi razgovarali o 190 miliona maraka vrijednom projektu, tunelu Hranjen, koji će za pola smanjiti udaljenost između glavnog grada BiH i Goražda. 

– Većina kompanija iz oblasti metalske i elektro industrije u FBiH se susreće sa nedostatkom adekvatne radne snage. Ovo je rečeno na sjednici Odbora Udruženja metalske i elektro industrije Privredne komore FBiH.

– Na podračunu Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH ukupno je prikupljeno 64,5 miliona KM posebne cestarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH.

– FMCG Summit, koji će se održati 12. aprila u Sarajevu, ugostit će najveće stručnjake iz oblasti industrije robe široke potrošnje. Tu će, između ostalih, biti direktor kompanije „dm drogerie markt” Damir  Šlosel, vlasnik kompanije “Violeta” Petar Ćorluka, direktor prodaje kompanije “Henkel” za BiH Ermin Šabanović i izvršni direktor kompanije “Bingo” Edin Ibrahimović.