Večernji pregled poslovnih vijesti – 4. maj

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 4. maj 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu. 

– Kompanija Energopetrol Sarajevo lani je poslovala pozitivno, prvi put u posljednjih desetak godina, od kada ju je preuzela hrvatska INA. Energopetrol je prošle godine ostvario dobit od oko 1,4 miliona maraka, nakon što je godinama gomilao gubitke.

– Kompanija NOA d.o.o, članica NOA grupacije iz Sarajeva, najavila je nedavno svoj ulazak u sektor ugostiteljstva. Kompanija u glavnom bh. gradu u narednom periodu planira otvoriti ukupno četiri restorana a u tu svrhu raspisali su i konkurs za prijem 69 radnika.

– Bh. kamionske prikolice, licencirane pod imenom AdamCo, uskoro bi mogle početi preuzimati primat na nekoliko tržišta Zapadne Evrope. Ove prikolice, izgrađena po posljednjim trendovima u svijetu transporta, proizvodi firma Adam Co iz Gračanice.

– Prihodi kompanije Klas Sarajevo pali su lani za čak 11 miliona maraka, vidljivo je iz finansijskog izvještaja koji je danas objavljen na Sarajevskoj berzi. Poslovni prihodi kompanije lani su bili 73.285.006 KM, dok su godinu ranije iznosili 84.344.244.

– Kada je tvornica masivnog namještaja Mega Drvo počela sa radom 1996. godine bila je to samo pilana na livadi. Radili su obradu drvne građe za primarnu proizvodnju. Dvadeset i dvije godine rada i ulaganja dovele su bijeljinsko Mega Drvo do pozicije jednog od najvećih izvoznika iz Semberije. Pročitajte više!

– Zbog povećanog obima posla kompanija „Madi“ Tešanj objavila je oglas za prijem novih 30 radnika.

– Na ovogodišnjem 14. po redu Međunarodnom sajmu privrede u Tešnju, koji će se, u organizaciji Udruženja privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj, održati od 10. do 13. maja, očekuje se više od 200 izlagača iz naše zemlje i inozemstva.

– U Poslovnoj zoni “Lipova Greda” u Kozarskoj Dubici danas je otvoren novi proizvodno-poslovni objekat firme Carl Kuehne u koji je uloženo tri miliona KM. Firma uživa ugled kada je riječ o programu prerade i kiseljenja povrća.

– Prvi InHoreCa Confest održat će se 8. i 9. maja u privrednom centru Skenderija u Sarajevu, a ulaz za sve posjetioce je besplatan. Tokom dva dana trajanja festivala, posjetitelji će moći vidjeti promocije nekih od najvećih domaćih i regionalnih kompanija, hotela, restorana i turističkih zajednica, na kojima će turistički djelatnici, ugostiteljski obrtnici, ali i svi oni koji se žele okušati u ovom zanimljivom poslu, moći proširiti svoja znanja i iskustva.

– Jahorina ekonomski forum 2018. koji je organizovalo Udruženje ekonomista RS SWOT, završen je danas nakon dva dana rada tokom kojih je održano 17 događaja.

– Vlada Federacije BiH je, na današnjoj 140. sjednici u Sarajevu, usvojila 58.200.000 KM vrijedan Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava poticaja za poljoprivredu.