Večernji pregled poslovnih vijesti – 4. april

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 04. april 2018. 

– Kompanija Alpina-Bromy iz Tešnja najavila je da će u narednom periodu u nove proizvodne programe investirati oko 2 miliona KM i time obezbijediti novih 150 radnih mjesta.

– Goraždanska kompanija Pobjeda-Rudet, koja se bavi proizvodnjom eksploziva povećala je lani prihode na oko 15,7 miliona KM, sa 12,7 miliona godinu ranije. Firma je ostvarila neto dobit od oko 2,7 miliona maraka, oko dvostruko više nego godinu ranije kada je dobit iznosila 1,3 miliona.

– Slovenski turistički radnici očekuju i ove godine nastavak rasta turističkih dolazaka i noćenja, ali se bore s manjkom zaposlenih jer im nedostaje 5.000 ljudi koje namjeravaju dobiti iz bližeg okruženja, uključujući BiH, javljaju slovenski mediji.

– Hrvatska gospodarska komora otvorila je večeras ured u Sarajevu.

– Firma “Gros”, koja se bavi eksploatacijom rude olova i cinka u Rudniku “Sase” kod Srebrenice, planira da ove godine investira više od 6,8 miliona KM, što je dvostruko više od prošlogodišnjih 3,4 miliona KM.

– Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća bit će na čelu tima koji će provesti sve potrebne aktivnosti za pregovore o investiranju u lječilište Gata. Zaključak je to sa radnog sastanka na kojem je Rošić prezentirao pismo namjere potencijalnog ulagača iz Njemačke, zainteresovanog za ulaganje u kapacitete lječilišta Gata.

– Enes Pehlić, direktor Cromexa, firme za obradu metala iz Prijedora, potvrdio je da će do kraja maja u pogonu preduzeća biti još jedan laser vrijedan oko 2 miliona maraka.

– Skoro svi radnici Fabrike duvana Banjaluka pristali su da im bugarski vlasnik isplati otpremnine od 500 eura po godini staža, ukoliko dođe do zatvaranja fabrike koje je sve izvjesnije. Ovim je bugarska kompanija Bulgartabac napravila još jedan korak ka konačnom stavljanju ključa u bravu banjalučke fabrike, a toga su, izgleda, postali svjesni i radnici.

– Spoljnotrgovinska komora BiH saopštila je danas da će u okviru Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, koji se održava od 10. do 14. aprila, biti održan i Sajam poljoprivredne opreme i investicija u poljoprivredi zemalja “16 plus jedan”.

– Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) potpisala je Memorandum o suradnji s američkom nevladinom organizacijom CRS. Projekt podrazumjeva pružanje podrške jedinicama lokalne samouprave u BiH, koje su opredijeljene da intenzivno rade na uspostavi povoljnog poslovnog okruženja u s kladu s Business Friendly Certification South East Europe standardom certificiranja.

– Porezni obveznici Federacije BiH u periodu januar – mart 2018. godine uplatili 1.255.491.243 KM javnih prihoda za koje je nadležna Porezna uprava Federacije BiH, što je za 80.472.482 KM ili 6,85 posto više u odnosu na januar – mart 2017. godine.

– Federalno ministarstvo finansija (FMF) izvijestilo je o otkazivanju aukcija trezorskih zapisa planiranih za 10. i 24. april ove godine. Uzimajući u obzir adekvatan nivo likvidnosti Jedinstvenog računa trezora Federacije BiH i zbog toga smanjene potrebe za finansiranjem, Federalno ministarstvo finansija odlučilo je da otkaže aukcije trezorskih zapisa planirane za 10. april i 24. april ove godine.

– U sklopu realizacije projekta “TRIK za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu” u srijedu je u Travniku zvanično otvoren Poslovni inkubator “BeeZone”

– Velike svjetske kompanije sele svoju proizvodnju iz istočnoevropskih država (poput Češke, Slovačke, Poljske, Estonije…) u zemlje gdje je jeftinija radna snaga, piše američki Bloomberg, prenosi BiznisInfo. Iako se u Bloombergovom tekstu ne spominje Bosna i Hercegovina, jasno je da ovaj trend zahvata i našu zemlju.