Večernji pregled poslovnih vijesti – 27. april

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 27. april 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu. 

– Na marginama 9. Sarajevo Business Foruma ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović održao je sastanak sa zamjenikom premijera Libije Ahmedom Mitigom. Razgovarali su o povratku firmi iz Bosne i Hercegovine na tržišta rada u Libiji i nastavku projekata potpisanih između dvije zemlje u oblastima poput energije, zdravstva i drugih.

– Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović izjavio je da je Republika Srpska uspostavila saradnju sa ruskom kompanijom “ZIO”, koja planira da modernizuje termoelektrane “Gacko” i “Ugljevik”, što je investicija vrijedna 200 miliona eura.

– Kompanija MS&Wood, jedan od lidera u BiH kada je riječ o proizvodnji namještaja, lani je ostvarila poslovne prihode od oko 33,6 miliona maraka, za razliku od oko 25,5 miliona godinu ranije, piše BiznisInfo na osnovu danas objavljenog finansijskog izvještaja kompanije.

– Sarajevska pivara iz sebe ima sjajnu poslovnu godinu, pokazuje danas objavljeni finansijski izvještaj za 2017. Poslovni prihodi su narasli na 35,4 miliona maraka, sa oko 32 miliona godinu ranije. Neto dobit, odnosno čista zarada lani je znatno porasla i iznosila je oko 1,8 miliona maraka. Godinu ranije dobit je iznosila 542 hiljade maraka.

– Firma Luxor XL, čiji se proizvodni pogon nalazi u Turbetu nadomak Travnika, specijalizirana je za proizvodnju stolica. Svoje proizvode izvoze u 15 zemalja EU a pored toga i izvoze i za Veliku Britaniju i Kanadu, te uskoro očekuju i izvoz i za SAD.

– Agencija za osiguranje RS je banjalučkim filijalama društava za osiguranje “Sarajevo osiguranje” i “Adriatic osiguranje” izrekla mjere privremene zabrane zaključivanja ugovora o auto-odgovornosti za teritoriju grada Banjaluka od 27. aprila do 27. maja.

– JP Autoceste su donijele odluku da ugovor za izgradnju dionice Buna-Počitelj, koja je duga sedam kilometara, dodijeli firmi Hering iz Širokog Brijega. Istom odlukom određeno je da će nadzor nad gradnjom vršiti kompanija Aecom iz SAD-a.

– Na marginama 9. Sarajevo Business Foruma, a u organizaciji Bosansko-hercegovačkog centra iz Bahreina i Bahreinsko-bosanske investicijske kompanije iz Sarajeva, danas su u hotelu Hills održani bilateralni sastanci na kojima su razmatrane mogućnosti o poslovnoj saradnji dvaju zemalja.

– Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Aerodromi Republike Srpske” Duško Kovačević rekao je danas u Prnjavoru da se od letova sa banjalučkog aerodroma prema Belgiji i Njemačkoj od ove jeseni očekuju veliki pozitivni efekti kako za ovo preduzeće tako i za privredu, turizam i ugostiteljstvo u Republici Srpskoj.