Večernji pregled poslovnih vijesti – 25. maj

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 25. maj 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu.

– Euro-metali, vodeći distributer u oblasti metalurgije u Bosni i Hercegovini, investicijom u nova tehnološka rješenja obrade metala ušao je u novi segment poslovanja. Tako je u Doboj Jugu instaliran CNC plazma – rezač koji siječe limove debljine do 40mm i CNC gasni rezač koji može rezati limove debljine do 200mm, a riječ je o posljednjoj generaciji CNC mašina sa 3D glavom.   

– Kompanija Bingo iz Tuzle danas je potvrdila informaciju da je u ponedjeljak kupila većinski udio u firmi Ingram Srebrenik, koju je jučer ekskluzivno objavio poslovni portal BiznisInfo. Osim toga, Bingo je najavio da će ići u puno preuzimanje Ingrama.

– Kompanija Meggle BiH je danas u Bihaću potpisala ugovor o saradnji sa jednim od najvećih međunarodnih dobavljača procesne tehnologije za prehrambenu industriju – kompanijom GEA. Vrijednost investicije je oko 1,2 miliona KM, a odnosi se na automatizaciju i modernizaciju otkupa mliječne sirovine te poboljšanje kvalitete i sigurnosti krajnjeg proizvoda.

– Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH danas je prema korisnicima prihoda od indirektnih poreza (država, entiteti i Brčko Distrkt) izvršila raspodjelu u iznosu 24,3 miliona KM. Iako je ukupan iznos za raspodjelu trebao iznositi 25,4 miliona KM, on je manji jer su dvije banke blokirale određena sredstva.

– Uz podršku USAID-ovog projekta „RAST“ projekta koji implementira Catholic Relief Services (CRS) organizovana je dvodnevna posjeta delegacija gradova i opština iz Bosne i Hercegovine nosilaca certifikata za povoljno poslovno okruženje (BFC SEE) Srbiji. Cilj posjete tokom koje su predstavnici općina i gradova boravili i u Novom Sadu i Šapcu bio je razmjena iskustava i dobre prakse u upravljanju aktivnostima lokalnog ekonomskog razvoja.

– Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić primio je delegaciju Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona na čelu s ministrom Osmanom Puškarom kako bi razgovarali o nastavku uspješne suradnje na planu privlačenju stranih investicija u BiH.

– Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da su uređenje spoljnotrgovinskog poslovanja i primjena mehanizma zaštite domaće proizvodnje od suštinskog značaja za agrarni sektor zbog trenutne liberalizacije uvoza koja je pogubna za domaće proizvođače.

– U organizaciji Vanjskotrgovinske komore (VTK) Bosne i Hercegovine i uz potporu USAID Farma II projekta, delegacija BiH učestvovala je na godišnjoj konferenciji CHINAEASA (China Essential Oils, Aroma and Spices Trade Association) održanoj od 21. do 23. maja u gradu Nanjing, Kina.