Večernji pregled poslovnih vijesti – 25. april

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 25. april 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu. 

– Deveti Sarajevo Business Forum ove godine okupio je najveći broj učesnika do sada. Više od 1.800 učesnika i 225 prijavljenih projekata bit će prezentirano u naredna tri dana vodeće poslovno-investicijske konferencije Jugoistočne Evrope, istakao je Amer Bukvić, direktor BBI banke na svečanoj ceremoniji otvorenja.

– Nakon više godina zastoja ponovo je pokrenuta proizvodnja obuće u naselju Bronzani Majdan u Banjaluci. Pogon zapošljava 70 radnika, a plan je da u narednih pola godine radno mjesto dobije oko 200 ljudi. Riječ je o nekadašnjem pogonu bivše fabrike obuće “Bosna” gdje je proizvodnju pokrenuo italijanski partner.

– Izgradnja vjetroelektrane kod Livna novi je veliki investicijski projekat čija je realizacija dogovorena danas u okviru programa prvog dana 9. Sarajevo Business Foruma. Memorandum o saradnji potpisali su Yuksel Guler, generalni direktor turske kompanije Enprode i Pero Vrdoljak, zastupnik bh. kompanije Imres Smart. 

“Ovo je moje drugo učešće na Sarajevo Business Forumu u ulozi predsjednika IDB grupe. Vrlo dobra organizacija Foruma govori mi kako je ovaj Forum postao najznačajniji biznis događaj u regionu”, izjavio je dr. Bandar M. H. Hajjar, predsjednik Grupe Islamske razvojne banke (IDB) u okviru današnjeg obraćanja učesnicima ove vodeće poslovno-investicijske konferencije regiona Jugoistočne Evrope.

– Hannover Messe vodeći je sajam industrijskih tehnologija, a održava se u Hanoveru u Njemačkoj od 23. do 27. aprila. Najviše kompanija sa Zapadnog Balkana, koje traže njemačke partnere, dolazi iz BiH – 28.

– Suša Commerce d.o.o. Visoko kupio je dio KTK Visoko poznatog kao “Konfekcija” za 1.101.000 KM.

– Inhoreca Confest, koji će se održati 8. i 9. maja u Skenderiji, ponudiće mnoštvo sadržaja poput stručnih predavanja, prezentacija, gastro show-a, mnogobrojnih degustacija, poklona, networkinga…

– Tokom održavanja programa prvog dana 9. Sarajevo Business Foruma u zgradi Parlamenta BiH održana je i ceremonija dodjele ”Sarajevo Business Bridge Awards”. U šest kategorija nagrade su dodjeljene kompanijama i pojedincima koji su svojim radom, inovativnim idejama i zapošljavanjem mladih doprinijeli razvoju poduzetništva i investicijske klime u regiji.

– Danas je u Neumu počeo 4. Energetski samit koji će trajati od 25. do 27. aprila i koji zajedno organizuju USAID-ov projekat Investiranje u sektor energije (EIA) i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ)