Večernji pregled poslovnih vijesti – 24. maj

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 24. maj 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu.

– Kompanija Bingo iz Tuzle kupila je firmu Ingram Srebrenik, saznaje BiznisInfo. Bingo je kupio većinski paket dionica u kompaniji Ingram Srebrenik za oko 12,5 miliona KM.

– AS Grupacija preuzela je kontrolu nad upravljanjem Zeničkom industrijom mlijeka (ZIM), imenovanjem novog Nadzornog odbora zeničke firme. AS Holding ranije je stekao vlasnički udio u ZIM-u.

– Načelnik opštine Lopare Rado Savić i vlasnik lokalne fabrike za proizvodnju radijatora i kotlova na pelet “Termal int” Fikret Lović danas su pustili u rad pogon za proizvodnju radijatora. Savić je rekao novinarima da je, godinu dana nakon ponovnog pokretanja fabrike “Termal int”, danas krenula i primarna proizvodnja radijatora, jedina u BiH.

– Kompanija Adam Co iz Gračanice, koja se bavi izradom čeličnih konstrukcija, poznata je po proizvodnji kamionskih prikolica. No, manje je poznato da ova kompanija učestvuje i u izradi kruzera u Italiji. Trenutno je na tom poslu angažirano njihovih 35 radnika. Ovu informaciju za BiznisInfo je potvrdio direktor firme Sabit Orlić.

– Trgovinski odjel austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Kantonalom privrednom komorom Tuzla (KPKT), organizirao je danas susret austrijskih privrednika s privrednicima s područja Tuzlanskog kantona.

– Sa banjalučkog aerodroma kompanija Ryanair uvest će još jedan let i to za Štokholm, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci nakon sastanka predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović sa predstavnicima ove irske kompanije.

– Ukupna industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u periodu januar-mart veća je za 3,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

– U prva tri ovogodišnja mjeseca ukupno ostvareni prihodi u Federaciji BiH su, bez sredstava finansiranja, iznosili 2.058 miliona KM, što je za jedanaest posto ili za 199,2 miliona KM više u odnosu na isto izvještajno razdoblje prethodne godine.

– Inspekcija za hranu Republike Srpske zabranila je uvoz i naredila povrat 22 tone brašna porijeklom iz Srbije zbog isteka deklarisanog roka trajanja, rečeno je za Srnu u Inspektoratu RS.