Večernji pregled poslovnih vijesti – 23. maj

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 23. maj 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu.

– Ruski Sberbank, koji posluje i u BiH, planira smanjiti svoje prisustvo u Evropi kako bi proširio aktivnosti u Kazahstanu i Bjelorusiji, a očekuje da će prodati svoju banku u Ukrajini, rekao je direkor Sberbank Herman Gref za TV kanal Rusija 24.

– Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i prokurista Privrednog društva „Suzlon Wind Energy BH“ d.o.o. Pedersen Erik Winther potpisali su danas Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje Vjetroelektrane „Ivan Sedlo – Hadžići“. Riječ je o vjetroelektrani sa 12 vjetroagregata po 2,1 MW instalisane snage.

– Central osiguranje prošle godine je imalo neto dobit od skoro 4 miliona KM. Riječ je o velikoj zaradi ako se zna da je to bila prva cijela godina poslovanja ovog osiguranja, koje je s radom počelo sredinom 2016.

– Zamjenik grdadonačelnika Trebinja Mirko Ćurić je najavio da će u narednih dvadesetak dana firma iz Srbije u ovom gradu otvoriti tekstilnu fabriku s osamdesetak radnih mjesta.

– Iz Udruženje proizvođača namještaja Federacije Bosne i Hercegovine pozdravljaju interes kojeg je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović pokazao za problem nabavke repromaterijala u industriji prerade drveta u FBiH. Proizvođači namještaja očekuju pomoć Izetbegovića za osiguranje sirovina.

– Na Sarajevskoj berzi danas je trgovano dionicama Fabrike duhana Sarajevo u vrijednosti od 642.700 KM. Trgovina je obavljena s 6.427 dionica FDS-a po prosječnoj cijeni od 100 KM po dionici, što je pad od 0,34 posto vrijednosti.

– Bosna Bank International (BBI) raspisala je konkurs za dodjelu 100 stipendija iz Fonda “Sheikh Saleh Kamel“ učenicima i studentima bez jednog ili oba roditelja iz regije sjeverozapadne Bosne i Hercegovine.

– Austrijska Vienna Insurance Group (VIG) saopćila je da je njen profit prije poreza u BiH oštro opao u prva tri mjeseca ove godine, za 36,5 posto na 100.000 eura. Ukupne bruto premije VIG-ove kompanije u BiH, Wiener osiguranja, porasle su za 8,3 posto na 4,6 miliona eura u periodu januar-mart.

– Finansijsko-informatička agencija FBiH – FIA danas je prezentirala pokazatelje finansijskog poslovanja, uporedne preglede podataka na nivou Federacije BiH, po kantonima i privrednim granama osnovu podataka iz Registra finansijskih izvještaja za 2017. godinu.

– Obrtnici u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) smatraju neprihvatljivim novi Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima koji predlaže Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta te Svjetska banka.