Večernji pregled poslovnih vijesti – 21. maj

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 21. maj 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu.

– Na Sarajevskoj berzi danas je prodat većinski udio u kompaniji Ingram Srebrenik za oko 12,5 miliona KM. Prodati paket dionica iznosi oko 67,5 posto dionica. Ingram je društvo za proizvodnju, preradu i promet građevinskog materijala.

– Izvoz iz BiH za prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 3 milijarde i 765 miliona KM, što je za 10,6 posto više nego u istom periodu 2017. godine. Istovremeno, uvoz je bio 5 milijardi i 938 miliona KM, što je za 8,3 posto više nego u istom periodu prethodne godine.

– Njemačka kompanija Eissmann Automotive u BiH traži dobavljače. Kompanija je specijalizovana za izradu elemenata enterijera u vozilima.

– Ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko rekao je da bi projekat brzog puta od Beograda do Sarajeva preko Tuzle i Višegrada trebalo da košta tri milijarde eura.

– Kompanija CMEC, navjeća državna kompanija u Kini koja se bavi međunarodnim projektima i investicijama, zainteresovana je za izgradnju vjetroelektrana na Vlašiću.

– Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) usvojio je inofrmaciju Radne grupe za izmjenu Zakona o akcizama BiH u kojem je predloženo uvođenje moratorijuma na dalje povećanje specifične akcize na cigarete u naredne tri godine što bi trebalo da spriječi periodična poskupljenja koja su do sada bila zakonska obaveza.

– Euro Stil, kompanija kćerka Hifa Oil, plasirala je na tržište novi brand zdravih snack proizvoda Green Farm.

– Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovat će u utorak, 22. maja na Poslovnom forumu BiH-Grčka u Atini, čiji je organizator Ministarstvo inostranih poslova BiH

– Japanski ambasador u BiH Hideyki Sakamoto rekao je danas u Ugljeviku da će postrojenje odsumporavanja dimnih gasova Termoelektrane “Ugljevik” biti završeno sredinom sljedeće godine i ukazao na značaj koji će to postrojenje imati za ekologiju u regionu i šire.

– Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH nije danas usvojio odluku o raspodjeli prihoda od cestarina za izgradnju autocesta nakon što su 1. februara stupile na snagu izmjene i dopune seta zakona koji se odnose na trošarine.