Večernji pregled poslovnih vijesti – 18. maj

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 18. maj 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu.

– Danas je u Mostaru potpisan Ugovor o izgradnji dionice Koridora Vc Mostar jug – Počitelj, poddionica Buna – Počitelj. Ugovor su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste d.o.o. Mostar kao investitor i u ime izvođača radova Ladislav Bevanda, direktor Hering d.d.. Široki Brijeg.

– Načelnik Samir Kamenjaković zajedno sa direktorom kompanije “Bingo” Senadom Džambićem obišao je radilište na lokaciji pored hipermarketa Bingo Živinice, gdje je u toku izgradnja novog savremenog tržnog centra sa pratećim sadržajima. Tržni centar Bingo Živinice će pored bogate ponude poznatih regionalnih i internacionalnih brendova, u svojoj ponudi imati i igraonicu za djecu, restorane sa izvrsnom gastronomskom ponudom, kuglanu, i što je najvažnije osigurat će oko 350 radnih mjesta.

– Hoteli Ilidža raspisali su oglas za prijem 83 radnika, nakon što su nedavno u sklopu ovog kompleksa otvorena još dva hotela. HBRD Hoteli Ilidža objavili su oglas „u skladu s ukaznom potrebom, a iz razloga otvaranja hotela Austria i hotela Bosna, te povećanja kapaciteta“.

– Federalno ministarstvo finansija odlučilo je otkazati aukciju trezorskih zapisa Federacije BiH planiranu za 5. juni u iznosu od 20.000.000,00 KM i aukciju obveznica Federacije BiH planiranu za 26. juni u iznosu od 20.000.000,00 KM. Resorno ministarstvo je tako odlučilo uzimajući u obzir adekvatan nivo likvidnosti Jedinstvenog računa trezora Federacije Bosne i Hercegovine i smanjene potrebe za finansiranjem.

– Vlada Federacije BiH utvrdila je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, Nacrt zakona o mikrokreditnim organizacijama, koji će uvesti više reda u ovaj sektor.

– Privredna komora Republike Srpske (RS), u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, i ove godine organizirae zajednički nastup domaćih privrednika na 62. međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu, od 21. do 25. maja.

– Vlada FBiH se upoznala sa izvještajem o dugu za prvi kvartal 2018. godine. Ukupan dug kojim upravlja i za koji je odgovorna Vlada FBiH je na 31.3. 2018. godine iznosio 5.746.739.318 KM ili 3.620.230.439 dolara i veći je od duga u proteklom kvartalu za 112,68 miliona KM, a ta razlika je vezana za kredite koji se odnose na kapitalna ulaganja, odnosno infrastrukturu.

– Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine predložilo je izmjene i dopune poslovnika o radu Vlade FBiH, Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, Pravila i postupaka za izradu zakona i drugih propisa FBiH te Uredbe o procjeni uticaja propisa FBiH, s ciljem obaveznog uključivanja poslodavaca u procese donošenja zakonskih rješenja, naročito onih čije će donošenje imati uticaj na poslovanje u FBiH.