Večernji pregled poslovnih vijesti – 15. maj

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 15. maj 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu.

– Banke u Federaciji BiH prošle godine su ostvarile rekordnu dobit u iznosu od 240 miliona KM. To je za 39% ili 67 miliona KM više u odnosu na kraj 2016. godine (nakon poreza), i predstavlja najbolji ostvareni rezultat do sada.

– Fabrika duhana Sarajevo ostvarila je prošle godine neto dobit od 65 miliona maraka, iako je imala gubitak od poslovnih aktivnosti. Dobit, kako smo rekli, nije ostvarena iz poslovanja, već iz prodaje imovine. U samom izvještaju nije precizirano od čega je došao ovaj novac. Navodi se samo da su ostvareni „dobici od prodaje stalnih sredstava“ u visini od 70 miliona KM.

– Rusmir Hrvić, predsjednik uprave AS Holdinga, dobitnik je Večernjakovog pečata u kategoriji Gospodarstvenik / Privrednik godine. Hrviću je nagrada uručena sinoć na tradicionalnoj manifestaciji izbora osobe godine u Bosni i Hercegovini u Mostaru.

– Kompanija Pretis iz Vogošće prošle godine je skoro udvostručila prihode. Ostvareni su poslovni prihodi od 42,7 miliona KM, dok su godinu ranije iznosili oko 23 miliona maraka. Pretis se time pozicionirao kao jedna od vodećih kompanija namjenske industrije u BiH.

– Danas je počeo 85. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, najveća manifestacija agrobiznisa u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, na kojem učestvuju i kompanije iz BiH.

– Deveti Međunarodni sajam turizma i gastrokulture “Bijeljina-turist” okupiće u petak i subotu, 18. i 19. maja, više od 60 izlagača iz BiH i zemalja regiona, najavljeno je iz gradske Turističke organizacije.

– Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao je danas u Sarajevu sastanak sa ministrima i predstavnicima kantonalnih ministarstava zaduženih za pitanja poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.