Večernji pregled poslovnih vijesti – 14. maj

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 14. maj 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu.

– Danas je na Sarajevskoj berzi prodat udio od 8 posto dionica Sarajevske pivare. Riječ je o 210.051 dionici, a paket je prodat za 3,6 miliona maraka. Trenutno nije poznato ko je kupac niti ko je prodao dionice.

– Dvije velike turske kompanije razmišljaju o kupovini maloprodajnoj lanca Konzum. Ovo je otkrio Mustafa Süzer, počasni predsjednik turske Süzer grupe, holdinga s poslovima u brojnim sektorima.

– Kompanija ADV PAX Lutec koja je nedavno pokrenula proizvodnju u Liješnici kod Maglaja, planira dalje proširenje kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta, a uz pomoć sredstava USAID-a. U ovoj kompaniji trenutno radi oko 50 radnika koji proizvode limenu ambalažu za svjetski poznatne brendove. Kompletna proizvodnja izvozi se na evropsko tržište.

– U pravnom sporu s VW-om, automobilski dobavljač ES Automobilguss postigao je djelimični uspjeh, javila je njemačka agencija dpa. Regionalni sud u Leipzigu obavezao je VW da nabavlja 30 posto od prethodnog opsega komponenti od lijevanog željeza od Preventovog ES-a.

– U Zračnu luku Mostar u srijedu će u 10:15 sati sletjeti prvi avion ‘Eurowingsa’ iz Dusseldorfa.           

– Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić pustio je u rad terminal za punjenje električnih vozila na lokaciji parkinga za prigradske autobuse na Malti.

– Puštanje u pogon vjetroelektrane Podveležje planirano je za posljednji kvartal 2019. godine, rekao je izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH Senad Salkić.

– Obje Agrokorove maloprodajne kompanije, Konzum i Mercator, u BiH posluju s gubitkom, prema posljednjim zvaničnim podacima, dok Sarajevski kiseljak i Ledo Čitluk ostvaruju dobit.

– BIL, Banjaluka, 2018. održaće se sutra 15. maja u velikoj sali hotela „Jelena“ u Banjaluci i okupiće regionalne i inostrane stručnjake iz oblasti talent menadžmenta i HR-a. Najnovije  trendove u vođenju talenata s učesnicima će podijeliti Abdelkarim Benabdallah, dr Ranko Rajović, Lidija Miljković, Dušan Basalo, Peđa Jovanović i Stanka Vučetić. Na BIL, Banjaluka, 2018. imaćete priliku da čujete vrsne stručnjake iz oblasti koučinga,  HR-a i talent menadžmenta.