Večernji pregled poslovnih vijesti – 11. maj

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 11. maj 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu.

– Svjetski poznat turski brend “LC Waikiki” zainteresovan je da otvori proizvodni pogon u Trebinju, potvrdio je danas na skupštinskom zasjedanju gradonačelnik Luka Petrović. On je kazao da su iz ove kompanije uputili pismo namjere gradu i da se razgovara o uslovima i zahtjevima potencijalnog investitora.

– Nesagledivu štetu pretrpjela je kompanija Škafa, kada je 2016. godine u požaru izgubljen veliki prodajni centar u sarajevskom naselju Rakovica. No, ovaj bosanskohercegovački porodični biznis doslovno se diže iz pepela, budući da će sutra biti otvoren obnovljeni objekat u Rakovici.

– Ugledni „Financial Times“ je na svojoj listi destinacija koje preporučuje za poslovanje u Evropi, Bijeljinu uvrstio na drugo mjesto od deset malih evropskih gradova najisplativijih za poslovanje u 2018./2019. godini. Gradonačelnik Mićo Mićić za BiznisInfo je govorio o ovom i drugim privrednim uspjesima Bijeljine.

– Firma Vokel d.o.o. sa sjedištem u Vinjanima, općina Posušje, investirat će ove godine oko dva miliona maraka u izgradnju novog modernog izložbeno-prodajnog salona na području općine Livno.

– Kompanija Igman iz Konjica, najveća firma iz oblasti vojne industrije u BiH, prošle godine je ostvarila poslovne prihod od 109,5 miliona KM, što je skoro isti rezultat kao i godinu ranije. Igman je imao neto dobit od 14,8 miliona KM, što je smanjenje u odnosu na 17,7 miliona godinu ranije. Broj radnika je povećan s 1.063 na 1.149.

– U prisustvu velikog broja značajnih privrednika iz Bosne i Hercegovine i gostiju, danas je u hotelu Austria – Ilidža, održana inauguracijska konferencija Senata Privrede Bosne i Hercegovine, od strane Senata privrede Austrije i Europe, sa ciljem unapređenja privrede BiH sa ostalim članicama Evropske unije i privlačenja investicija iz tih zemalja.

– Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović danas je svečano otvorio Prvu međunarodnu naučnu konferenciju o digitalnoj ekonomiji „DIEC 2018“, koju je u Tuzli organizovala „Internacionalna poslovno – informaciona akademija“.

– Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi ostvaren je promet od 214.780 KM. U sklopu 24 transakcije prometovano je 51.489 vrijednosnih papira. Zabilježen je promet dionicama BH Telecoma u iznosu od 148.753 KM.