Varhelyi: Evropska komisija će nastaviti podržavati Zapadni Balkan u razvoju digitalne infrastrukture

0

Zemlje Zapadnog Balkana mogu računati na stalnu podršku Evropske komisije za unapređenje digitalne tranzicije regiona, izjavio je u srijedu Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje, koji se videom obratio na 6. digitalnom samitu Zapadnog Balkana, najvećem digitalnom događaj u regiji koji je počeo danas Sarajevu, javlja Anadolu.

“Digitalna tranzicija je prioritet za Evropsku komisiju unutar EU i u našim partnerskim zemljama. Digitalna agenda za Zapadni Balkan je zaista uspješna saradnja već godinama. Uspješno je pokrenuto nekoliko investicija koje podržava EU, poput uspostavljanja pametnih laboratorija u Albaniji i inicijative za digitalne autoputeve od 16,6 miliona eura s ciljem povećanja udjela domaćinstava koja imaju pristup ultra brzom internetu sa 40 na 75 posto”, rekao je Varhelyi.

Dodao je da je implementacija režima “roaming kao kod kuće” uticala na eliminisanje svih troškova roaminga u regionu.

“Kao veliki korak dalje u decembru prošle godine 38 telekom operatera potpisalo je roaming deklaraciju. Ovi operateri su se obavezali da smanje troškove roaminga između EU i Zapadnog Balkana, a dobra vijest je da su prva smanjenja cijena uvedena prije tri dana i da smo tek počeli, jer se proces nastavlja s ciljem snižavanja troškova roaminga na priblično isti nivo domaćih cijena do 2027. Ovo je izvanredno dostignuće koje je postalo moguće zahvaljujući vašem snažnom angažmanu i saradnji”, poručio je Varhelyi.

Podsjetio je da je Evropska komisija ove godine potpisala sporazume o pridruživanju za program Digitalna Evropa s Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom, Albanijom i Srbijom.

Preduzeća, javne uprave i druge prihvatljive organizacije u tim susjednim zemljama moći će pristupiti pozivima programa Digitalna Evropa, čiji ukupni budžet za period 2021. – 2027. iznosi 7,5 milijardi eura.

“Pristup ovom ukupnom programu vrijednom 7,5 milijardi eura omogućiće preduzećima, organizacijama i javnoj administraciji da ubrzaju ekonomski oporavak i oblikuju digitalnu transformaciju svojih društava i privreda, posebno malih i srednjih preduzeća, kako bi podstakli rast i zapošljavanje”, rekao je evropski zvaničnik.

Novi plan rasta za Zapadni Balkan koji je nedavno najavila predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen, dodao je, pružiće potpuno nove mogućnosti i ubrzati integraciju regiona u EU.

“Na primjer, Zapadni Balkan bi se mogao pridružiti našem jedinstvenom digitalnom tržištu u oblastima kao što su e-trgovina ili cyber sigurnost. Ovo će ojačati saradnju između EU, njenih država članica i naših partnerskih država, tako da je ovaj samit odlična platforma za razgovor o mogućnostima koje ova inicijativa može donijeti regionu. Nastavićemo da podržavamo region u razvoju digitalne infrastrukture, sigurnih usluga i osiguravanja interoperabilnosti. Ali digitalna tranzicija može uspjeti samo u cyber sigurnom okruženju”, rekao je Varhelyi i dodao da Zapadni Balkan može računati na stalnu podršku EK za unapređenje digitalne tranzicije regiona.

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine domaćin je dvodnevnog Šestog digitalnog samita Zapadnog Balkana, najvećeg digitalnog događaja u regiji.

Ovaj prestižni događaj okupio je visoke predstavnike vlada i ekonomija sa Zapadnog Balkana, Evropske komisije, kreatore poslovne politike i vodeće stručnjake iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija, digitalne integracije i transformacije.