Vanjskotrgovinska komora BiH podržava preduzeće Aluminij

0

Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH snažno podržava nastojanja preduzeća Aluminij d.d. Mostar na putu oporavka poslovanja te će mu biti podrška i oslonac u ostvarivanju vitalnih kontakata s potencijalnim strateškim partnerima iz svijeta, ali i s mjerodavnim tijelima na najvišim nivoima vlasti u BiH, zaključeno je na sastanku predstavnika VTK BiH i Aluminija održanom u četvrtak u Mostaru.

Na sastanku su izvršni direktor za tehničke poslove i razvoj Aluminija Boris Vican i savjetnica direktora Društva Snježana Dropuljić predočili predsjedniku VTK-a BiH Bruni Bojiću i zamjeniku glavnog tajnika VTK BiH Ivanu Mandiću osnovne pokazatelje o aktuelnom stanju u vezi s poslovanjem preduzeća Aluminij.

Predstavljene su i ključne stavke iz Plana strateškoga restrukturiranja Aluminija, koji je protekle sedmice usvojen na zasjedanju Skupštine dioničara Društva, saopšteno je iz Aluminija.

Zaključeno je kako je ulaganje u daljnju obradu, odnosno finalizaciju mostarskog metala strateški put razvoja i okosnica budućnosti aluminijske industrije u BiH.

“Vanjskotrgovinska komora na tom će Aluminijevom putu dati svoj obol, u smislu maksimalne pomoći u povezivanju s tvrtkama iz svijeta koje žele ulagati u izgradnju pogona za preradbu aluminijskih legura u BiH, ali i u smislu posredovanja prema tijelima vlasti za postizanje ukidanja određenih ekonomskih barijera čije postojanje zasad sprječava daljnji rast Aluminija d.d. Mostar”, kazao je predsjednik VTK BiH Bruno Bojić, navodi se u saopštenju.