Uz pomoć BBI banke i Općine mladima olakšana kupovina stana

0

Mladi iz Općine Novi Grad Sarajevo koji još uvijek nisu riješili stambeno pitanje imaju priliku to učiniti ovih dana po povoljnim uslovima finansiranja uz subvenciju profitne marže za prvih pet godina otplate finansiranja.

Naime, Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI)  i Emir Dedović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za finansije potpisali su danas ugovoro o subvencioniranju profitne marže za stambena finansiranja za mlade s područja ove Općine.

BBI banka je za ovu svrhu osigurala 10 miliona KM, dok je Općina u svom budžetu za ovu godinu izdvojila 150 hiljada KM za subvencioniranje profitne marže.

„Za finansiranje po uslovima iz ovog Ugovora mogu aplicirati  građani s prebivalištem na području Općine Novi Grad Sarajevo, starosti do 35 godina, koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog finansiranja koje utvrđuje finansijska institucija (banka), a koji prvi put rješavaju stambeno pitanje“ pojasnio je Dedović, dodajući da će detaljne informacije kako se prijaviti za stambena finansiranja uz subvenciju profitne marže biti objavljene uskoro u javnom pozivu u sredstvima informisanja.

Ovo je mjera koju Općina Novi Grad provodi u saradnji sa BBI bankom kako bi mladim ljudima olakšala stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela profitne marže na stambeno finansiranje u prvih pet godina otplate.

„Društveno odgovorno poslovanje jedan je od temeljnih principa na kojima poslujemo i stoga su naše aktivnosti usmjerene na pomoć privredi i građanima BiH. Raduje nas inicijativa Općine Novi Grad koja će mladim ljudima olakšati stambeno zbrinjavanje. Mi u BBI banci spremni smo odgovoriti zahtjevima mladih ljudi i pomoći im da izgrade svoj dom ovdje u općini Novi Grad, po povoljnim uvjetima finansiranja. Također, nastavljamo i sa snažnom podrškom privrednim subjektima za koje imamo posebne, subvencionirane linije sa stopama i po nula posto“, izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke i pozvao mlade da iskoriste ovu jedinstvenu priliku.

Ugovorom je predviđeno da će jedan aplikant moći dobiti finansiranje do 120 hiljada KM. Rok otplate je do 20 godina, a profitna marža kretat će se od 3 do 3,69 posto u zavisnosti od roka otplate.

Općina će, nakon provjere ispunjenja uvjeta subvencioniranja, kvartalno isplaćivati profitnu maržu u iznosu do 3 posto, što u konačnici znači da će se građani koristiti finansiranjima već od 0%.