Uvođenje akciza na bezalkoholna pića i pivo je pogubno

0

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) danas će biti predstavljena socio-ekonomska studija uticaja predloženog povećanja akciza na bezalkoholna pića, te na proizvodnju piva u BiH.

Grupacija bezalkoholnih pića i voda i Grupacija proizvođača piva VTKBiH je u posljednjih nekoliko mjeseci nadležnim institucijama u BiH, te široj javnosti nastojala da argumentovano predoči analize i stavove privrednika u vezi sa najavljenim uvođenjem akcize na bezalkoholna pića i pivo.

– U više navrata smo dostavljali argumente i analize s ciljem skretanja pažnje u kolikoj mjeri bi usvajanje predloženog uvođenja posebne akcize na pivo i bezalkoholna pića imalo negativan uticaj na ove dvije privredne grane, njihovu konkurentnost, a posljedično i na ekonomski položaj Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz VTKBiH.

Prezentacija će, navodi se u saopćenju, biti prilika da se još jednom predoče stavovi tih grupacija  i uputi apel nadležnim institucijama da svoje aktivnosti usmjere ka rasterećenju bh. privrede i podizanju njene konkurentnosti. (Fena)