Usporavanje njemačke ekonomije prijeti cijeloj Evropi

0

Njemačka ekonomija naglo gubi dah, što posmatrače navodi na pomisao da se evropska ekonomska lokomotiva približava recesiji.

Najnovijih podataka o kretanju njemačkog BDP-a još nema, ali mnogi procjenjuju da je ta zemlja uspjela da u drugoj polovini prošle godine izbjegne pad u recesiju, za razliku od Italije koja joj je podlegla, piše Novi list.

Ipak, analitičari su zabrinuti za razvoj događaja u ovoj godini, jer se neugodne vijesti nižu jedna za drugom. Aktivnost njemačke industrije na kraju januara spustila se na najniži nivo u pet godina i prvi put zabilježila pad, prema anketi koju je londonska kuća IHS Markit sprovela među 500 industrijskih kompanija. Prema mišljenju američkog Marketwatcha, to navgoještava nevolje i za cijelu Evropu – ne samo ekonomske, nego i političke.

O brzini slabljenja njemačke prerađivačke industrije slikovito govori njena aktivnost izražena u Markitovom PMI indeksu. Taj indeks se strmoglavio sa 61 bod u januaru prošle godine na 49,7 bodova na kraju istog mjeseca ove godine. Kad je PMI indeks veći od 50 bodova, to znači jačanje ekonomske aktivnosti, dok indeks ispod 50 znači njeno smanjivanje, odnosno recesiju.

Da stvari idu nizbrdo, svjesna je i njemačka vlada koja je na kraju januara naglo smanjila očekivanja od ekonomije. U oktobru je vjerovala u rast njemačke ekonomije u 2019. po stopi od 1,8 odsto, da bi predviđanja sada spustila na 1 odsto. Mnogi misle da to nije posljednje rezanje prognoza, jer slično postupaju Međunarodni monetarni fond, Evropska komisija i ostali.

Usporavanje ekonomije zahvatilo je cijeli svijet, osim SAD-a.

Stoga posmatrači nijesu iznenađeni jučerašnjim podacima za 19 članica eurozone, koji pokazuju da je raspoloženje investitora (Sentix Index) palo na najniže grane u pet godina.

Stručnjaci Markita kažu da je indeks PMI, kad je riječ o aktivnosti cijelog privatnog sektora eurozone, u januaru takođerl pao na 51 bod, najniže od 2013. godine. Ako se stvari ne poprave, kažu analitičari, eurozona će kliziti u recesiju, treću po redu u posljednjih deset godina.

“Najgore možda tek dolazi, jer industrija bilježi najveći pad narudžbina u gotovo šest godina dok u uslužnom sektoru one gotovo stagniraju”, upozorava Kris Viljamson, glavni ekonomista Markita.

“PMI pokazuje da BDP eurozone raste po kvartalnoj stopi od samo 0,1 odsto, što priprema teren za najgori kvartal te regioma od 2013. godine”, dodaje Viljamson, opisujući stanje na kraju januara.

Neki njemački ekonomisti, poput predsjednika Bundesbanke Jensa Vidmana, smatraju da je riječ o privremenoj slabosti ekonomije. Gubljenje zamaha oni najčešće pripisuje nevoljama automobilske industrije koja je u septembru zabilježila veći pad prodaje, zbog nepripremljenosti na nove evropske standarde protiv zagađenja okoline. Neki vjeruju da je ekonomija oslabila i zbog niskog vodostaja Rajne, što je usporilo promet i lance snabdijevanja. (Novi list)