Usorac: Adaptacija SSP-a kapitulacija za BiH

0

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac poručio je da predložena adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ ne daje BiH pravo da pregovora već da kapitulira.

„Ovdje se ne radi o pregovorima, već o ultimatumima koji znače da više nema poljoprivrede u BiH i da ćemo biti zavisni od EU i ostatka svijeta za uvoz hrane. Onaj ko nema svoje hrane, nema ni perspektive kao država, pa prema tome potpisati kapituaciju na početku pregovora sa EU bilo bi pogubno za nas u poljoprivredi“, ocijenio je Usorac.

On je sinoć, nakon sastanka koji je organizovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik o predloženoj adaptaciji

SSP-a, rekao da poljoprivredni proizvođači u Srpskoj „samo mrtvi mogu prihvatiti tu adaptaciju“.

Potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske Mihajlo Vidić rekao je da su na sastanku potvrđeni raniji stavovi Komore koji su identični sa stavovima Vlade Republike Srpske u pogledu zaštite domaće proizvodnje i u pogledu odbijanja adaptacije SSP-a.

„Skidanjem carinske zaštite veliki broj poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj, gotovo cijelokupna poljoprivredna proizvodnja, došla bi u veoma težak položaj i bila u situaciji da i dalje pogoršava svoj status“, pojasnio je Vidić.

Prema njegovim riječima, u trenutku ulaska Hrvatske u EU pokrivenost uvoza izvozom sa BiH je bila 44 odsto, a sada je 27 odsto.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da je stav ovog udruženja poznat od ranije i da ne mogu nikako dozvoliti da neko nešto potpiše na štetu poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, pogotovo voćara.

„Ne možemo dozvoliti da neko potpiše adaptaciju SSP-a, mora da se dođe i da se pregovora lično sa poljoporivrednim prizvođačima i kada sa njima dogovore, da se onda potpiše adaptacija koja je najbolja za nas“, istakao je Dojčinović.

Direktor „Mlijekoprodukta“ iz Kozarske Dubice Rankica Marelj rekla je da bi prihvatanje adaptacije značilo kompletno uništenje poljoprivrede i prerađivačke industrije BiH. (Srna)