Uskoro kreće gradnja vjetroparka vrijednog 140 miliona KM

0

U toku je javni uvid u zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja za projekat izgradnje Vjetroparka Vlašić, instalirane snage do 50 MW u općini Travnik, izvještava BiznisInfo.ba.

Investitor projekta je JP Elektroprivreda Bosne i Hercegodine d.d. Sarajevo. Javni uvid trajat će 30 dana (počevši od 20. septembra),

Dokument je na uvid stavilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša. Kompletna dokumentacija može se pogledati u prostorijama Ministarstva.

Inače, Vijeće ministara BiH je u martu ove godine utvrdilo prijedlog ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke za projekt Vjetroelektrana “Vlašić”.

Kako je tada rečeno, realizaciju projekta će sufinansirati Evropska investicijska banka kreditom u iznosu od 36 miliona eura, s rokom otplate od 20 godina, uključujući četiri godine grejs perioda.

Sredstva će biti alocirana na Federaciju BiH, a implementator projekta je JP “Elektroprivreda Bosne i Hercegovine” d.d. Sarajevo. Realizacija projekta je planirana za 2024. godinu.

Federalna vlada je 2020. godine podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Evropske investicijske banke (EIB) i Kreditanstalt for Wiederaufbau, Frankfurt na Majni (KfW) budu osigurana ukupno 72.000.000 eura za izgradnju Vjetroelektrane Vlašić.