USAID i Elektroprivreda HZ HB radiće zajedno na privlačenju stranih investicija

0

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Elektroprivreda HZ HB potpisale su u srijedu Memoranduma o razumijevanju, čiji je cilj uklanjanje administrativnih zapreka i privlačenje stranih investicija u elektroenergetski sektor Bosne i Hercegovine.

U izjavi za novinare, direktor Misije USAID-a u BiH Peter Duffy kazao je kako je za razvoj domaće privrede i otvaranje novih radnih mjesta potrebno privući što više stranih investicija, a energetski sektor predstavlja najveći potencijal Bosne i Hercegovine.

“Naša saradnja s Elektroprivredom HZ HB usmjerena je na unapređenje poslovnog okruženje i privlačenje stranih investicija u energetski sektor, prije svega u sektor proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora”, kazao je Duffy.

Po njegovim riječima, praksa je pokazala kako je investitoru u Bosni i Hercegovini potrebno više od pet godina kako bi prikupio svu potrebnu dokumentaciju za početak realizacije svog projekta.

Zbog te činjenice Bosna i Hercegovina nije konkurenta, dodao je Duffy, i zbog toga investitor često odustane od planiranog projekta.

Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja pojasnio je kako će ljudi iz USAID-a raditi zajedno s kolegama iz Elektroprivrede HZ HB na realizaciji projekta izgradnje vjetroelektrane Mesihovina kod Tomislav-Grada.

Taj projekat, vrijedan oko 155 miliona maraka, već je u fazi realizacije. Rade se pristupne ceste i platforme na kojima će biti postavljene vjetroturbine.

Očekuje se da bi projekat do kraja 2018. godine trebao biti okončan, nakon čega će iz te vjetroelektrane poteći prvi megavati električne energije.

“Sve preostale procedure, ishodovanja odobrenja i suglasnosti, radit ćemo u suradnji s USAID-om. Nakon završetka projekta mjerodavnim organima predložit ćemo rješenja kako bi se otklonile uočene poteškoća, kako bi se cjelokupni proces ubrzao”, istakao je Gilja.

Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB osvrnuo se i na rezultate poslovanja tog javnog preduzeća u protekloj godini, demantiravši navode pojedinih medija da je Elektroprivreda HZ HB zapala u probleme.

“Prošle godine Elektroprivreda HZ HB je poslovala pozitivno i očekujem da će završni račun pokazati oko 10 milijuna maraka dobiti. Što se tiče 2017. godine, zadnja dva mjeseca, zbog izostanka kiša, hidroakumulacije su se ispraznile, ali ja vjerujem kako ćemo uz maksimalan angažman i u 2017. godini ostvariti dobre rezultate i poslovati s dobiti. Oni koji misle i pišu da je Elektroprivreda HZ HB u teškoj situaciji nisu u pravu”, poručio je Gilja.