Upućena inicijativa za oslobađanje od plaćanja PDV-a na uvoz električnih automobila u BiH

0

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske uputilo je Upravi za indirektno oporezivanje BiH inicijativu za izmjenu Zakona o porezu na dodatu vrijednost u dijelu koji se odnosi na oporezivanje novih motornih vozila kojom je predložilo uvođenje oslobađanja od plaćanja PDV-a na uvoz električnih automobila, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako se navodi u saopštenju iz ministarstva time su nastavljene aktivnosti započete donošenjem Zakona o električnoj energiji, kojim je Republika Srpska prva u BiH definisala pitanje upotrebe električnih vozila.

– Sve razvijene zemlje zapadne Evrope su snažno krenule u promovisanje korištenja električne energije u sektoru transporta, u cilju smanjenja emisije štetnih gasova i zaštite životne sredine. U većini evropskih zemalja primjenjuju se različite vrste poreskih i drugih podsticajnih mjera u ovoj oblasti. Želimo da damo svoj doprinos, jer se značajnije povećanje broja električnih automobila ne može očekivati ukoliko se ne preduzmu podsticajne mjere i ne uvedu određene olakšice za njihovu nabavku i korištenje. Iz tog razloga smo podnijeli ovu inicijativu i očekujemo da će ona biti uvažena – naglasio je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS.

Iz ministarstva podsjećaju da je na njihovu inicijativu održan sastanak sa uvoznicima hibridnih električnih vozila i proizvođačima dijelova za ova vozila kada je zaključeno da se rješavanjem ovog pitanja i stvaranjem preduslova za veće korištenje električnih vozila trebaju baviti brojne institucije i organi u RS-u, kao i da ovu oblast treba zakonski detaljnije urediti i kontinuirano raditi na povećanju svijesti o značaju korištenja ovih vozila.

– Procesi evropskih integracija i prihvaćene međunarodne obaveze BiH u sektoru smanjenja emisija gasova, te odgovoran odnos prema zdravlju našeg stanovništva i životnoj sredini nameću potrebu za djelovanjem u ovom pravcu, kao i za što većim korištenjem obnovljivih izvora energije, što je i opšte opredjeljenje naše Vlade – zaključio je Đokić.

U saopštenju se navodi da u BiH trenutno ne postoji veći broj električnih vozila kao ni podsticaji za kupovinu i korištenje istih. Postoji manji broj električnih vozila kao i određeni broj hibridnih vozila koja se ne pune iz elektroenergetske mreže. Do sada je u rad pušteno svega oko 30 punionica za ova vozila.