Upoznajte Mariju, direktoricu firme kojoj nije teško sjesti ni u bager

0

Marija Miličević iz Kreševa, direktorica firme Vrela-kop, po zanimanju inženjerka geologije, ruši stereotipe o podjeli poslova na muške i ženske.

Ova uspješna mlada dama svakodnevno je na terenu, a za sebe s osmijehom na licu kaže: “Vjerovatno sam jedina direktorica koja hoda konstanto blatnjava”.

Ovu Kreševljanku do uspjeha su doveli ljubav prema prirodi, geologiji i rudarstvu, a o svemu tome govorila je za Večernji list.

Kao direktoricu firme za eksploataciju, preradu i proizvodnju kamena, upitana je kako je biti žena u “muškom poslu” i rušiti stereotipe.

– Zapravo, vrlo zanimljivo i izazovno. Svakodnevno obilazim površinski kop, raspoređujem dnevne zadatke radnicima na površinskom kopu, a u međuvremenu sam u uredu. Vjerovatno sam jedina direktorica koja hoda konstantno blatnjava – kaže kroz smijeh.

Otkriva i što ju je ponukalo baviti se ovim poslom.

– Prvenstveno ljubav prema prirodi, geologiji i rudarstvu, a zatim izazovi. Svoju struku inženjerke geologije odlično sam spojila s direktorskim mjestom. Smatram da je jako bitno ulagati u znanje i širiti ga. Tako da, uz sve obveze, učim raditi poslove na kopu, poput miniranja, bušenja, a nedavno sam položila ispit za rukovoditelja građevinskih strojeva, bagerista – kaže.

Firma u kojoj je direktorica bavi se i građevinarstvom, a Marija nam govori kakvo je stanje u toj oblasti.

– S obzirom na to da smo firma koja proizvodi jedan dio građevinskoga materijala, pandemija je utjecala jako loše na tržište. Cijene konstantno rastu, svaki dan borba je sve veća jer ne želimo mijenjati kvalitetu našeg materijala – ističe.

O tome što je konkretno poremetilo situaciju da se događaju ovakvi “potresi” sa željezom, stiroporom, betonom…, kaže nam da su do toga doveli, jednostavno, pandemija, loša ekonomska i politička situacija u državi.

Za razliku od poslodavaca koji se žale da im radnici odlaze, Marija nema s tim problemom.

– Trenutačno nemamo, naši zaposlenici su tu duži niz godina. Trudim se da sve krize skupa prevladamo. Zadovoljstvo radnika je na prvom mjestu, a oni to znaju prepoznati i cijeniti. Upravo to mi je najveća snaga za svaku borbu. Mi smo kao jedna obitelj koja udruženim snagama premosti svaki problem – naglašava uspješna i mlada poduzetnica.

Na pitanje vidi li izlazi iz ove situacije, odnosno neku normalizaciju cijena koja bi itekako olakšala ljudima koji planiraju izgradnju objekata, Marija kroz smijeh odgovara:

– Pa, možda bih se prvo posavjetovala s našim premijerom Fadilom Novalićem, sigurna sam da ima rješenje.

Pitali smo je i kakvim vidi svoje mjesto.

– Kreševo je mala općina u srcu Bosne i Hercegovine. Okruženo je prekrasnim planinama, netaknutom prirodom i velikim potencijalom za turizam. Uvijek naglasim da je to mali rudarski gradić koji je nekad imao najljepše rudnike u Bosni i Hercegovini.

S geološkoga aspekta, odličan teren za istraživanje različitih ruda i minerala te prekrasnih spilja i jama, gdje moram izdvojiti Obersku pećinu i jame barita u Deževicama. Naša kreševska povijest jako je opširna pa je najbolje da vas pozovem da upoznate naš stari kraljevski grad, tradiciju potkivanja jaja, jedan od najstarijih samostana u Bosni i Hercegovini te bogat turistički i avanturistički sadržaj – priča nam simpatična poduzetnica.

Hobiji putovanja

A iako joj je raspored prenatrpan i ima pune ruke posla, uspije se povremeno posvetiti i svom hobiju – putovanjima.

– Volim putovati i upoznavati nove kulture. Uspijem sve posložiti i stići zahvaljujući odličnom timu kolegica na poslu, a i radnicima koji su jako odgovorni i stručni u svojim poslovima. Ako imam više obveza na poslu, baziram se na otkrivanje naših bosanskohercegovačkih ljepota – kaže za Večernji list.

Ono što je nezaobilazna tema u BiH posljednjih godina je iseljavanje.

Upitali smo Mariju kako na to gleda.

– Nažalost, gledam s razumijevanjem. Često sam i sama razočarana čitavim sustavom. To se najbolje može vidjeti sada kad je pandemija pokazala svoje “zube”, na što naša država očigledno nije bila pripremljena. Ogorčenost mladih ljudi u konstantnom je porastu, a s obzirom na to da sam mlada osoba koja ima veliku odgovornost, apsolutno razumijem svakog tko traga za boljim sistemom – kaže.