United Media preuzima vodeću medijsku grupu u Crnoj Gori

0

United Media, vodeća medijska kompanija u jugostočnoj Evropi, saopštila je da je potpisala pismo o namjerama da otkupi  51 posto Vijesti, novine, portala i televizije iz Crne Gore.

Ovo je velika i značajna vijest za sve zaposlene u Vijestima, za gledaoce i čitaoce te medijske kuće kao i za sve one koji pomno prate dešavanja sa medijskim slobodama u regiji i Evropi, navodi United Media u saopštenju.

Prema pismu o namjerama, United Media se, kao novi dioničar, obavezuje da poštuje i štiti uredničku nezavisnost i autonomiju Vijesti. Glavni urednik će i dalje biti biran na prijedlog lokalnih suvlasnika, kao i Media Development Investment Fund (MDIF), investicionog fonda iz New Yorka koji podržava slobodu medija, i koji je od osnivanja manjinski dioničar Vijesti, ističe se u saopštenju.

“Sistem ‘Vijesti’ sa sve tri platforme je gotovo deceniju i po izložen, i od monopolista i od nacionalista, egzistencijalnoj pretnji zbog svoje posvećenosti slobodi izražavanja i profesionalnom novinarstvu. U partnerski odnos sa UM ulazimo s ubjeđenjem da će to dati dodatnu snagu našim medijima, jer liberalne vrednosti i novinarstvo koje karakteriše sistem ‘Vijesti’ smješta u širi prostor odan tim vrijednostima”, izjavio je prof.dr Miodrag Perović, jedan od osnivača Vijesti.

Izvršni direktor MDIF-a, Harlan Mandel, prepoznaje ovaj razvoj kao stratešku saradnju između dvije medijske kuće koja je zasnovana na vrijednosti njihovog brenda i ukorjenjena u snazi njihovog objektivnog izvještavanja.

“U ovom momentu, u Evropi vidimo epidemiju zarobljenih medija, u kojoj se preuzimaju privatni mediji, dok medijsko tržište na Balkanu nastavlja da bude izuzetno teško za pokretanje nezavisnih medija i njihovo poslovanje na tržištu. U ovom okruženju, saradnja dva najuticajnija brenda u regionu koji se prepoznaju po svom nezavisnom novinarstvu je dobrodošla jer osigurava da kvalitetno istraživačko novinarstvo nastavi da bude centar poslovnog modela Vijesti”, rekao je Mandel.

“Oduvijek smo stajali na stanovištu da je objektivno i nezavisno novinarstvo jedan od ključnih faktora za razvoj društva te u tom kontekstu cijenimo dosadašnji rad Vijesti i činjenicu da godinama odoljevaju raznovrsnim pritiscima i uspjevaju da profesionalno rade svoj posao. Radujemo se budućem partnerstvu i vjerujemo da će ono obezbjediti da ova medijska kuća u narednom periodu doživi ekspanziju i da kvalitetan sadržaj koji prave novinari Vijesti dopre do šire publike”, istakla je izvršna direktorica United Media Aleksandra Subotić.

United Media je vodeća medijska kompanija u jugoistočnoj Evropi, koja posluje u osam zemalja i u čijem portfoliu se nalazi 55 televizijskih kanala, uključujući N1 i Novu TV, dnevni listovi među kojima su Danas i Nova, te brojne radio stanice.

Media Development Investment Fund, Inc. (MDIF) je neprofitni investicioni fond koji već 25 godina podržava nezavisne medije u regionu. MDIF ima manjinski udio u medijima.

Vijesti se smatraju jedinim nezavisnim dnevnim listom i jedinom nezavisnom televizijskom stanicom u Crnoj Gori, koja od svog početka pruža vjerodostojne vijesti svojoj publici.