Unapređenje saradnje dvije prijateljske zemlje: Na proljeće ponovo aviolinija iz Sarajeva za Budimpeštu

0

Delegacija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH predvođena predsjedavajućim Zastupničkog doma Mladenom Bosićem, te zamjenicima Šefikom Džaferovićem i Borjanom Krišto, na početku dvodnevne zvanične radne posjete Mađarskoj danas je u Budimpešti razgovarala sa domaćinom, predsjednikom Državne skupštine Mađarske Laslom Koverom i ministrom vanjskih poslova Peterom Sijartom. 

Predsjedavajući Zastupničkog doma PS BiH Mladen Bosić i predsjednik mađarskog parlamenta potpisali su ovom prilikom Protokol o saradnji parlamenata dvije zemlje i izrazili očekivanja da će u narednom periodu doći do unapređenja privredne, ekonomske i kulturne saradnje između dvije prijateljske zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

– Mađarska je prijateljska država sa kojom BiH ima dobre odnose, ali smatramo da se oni dodatno mogu unaprijediti, prije svega na ekonomskom planu. Dogovorili smo se da već na proljeće ponovo bude uspostavljena direktna aviolinija sa Budimpeštom, kao i da 50 naših studenata svake godine ima pravo na stipendije i besplatne studije na mađarskim univerzitetima. Mađarska i ostale zemlje Višegradske grupe i u narednom periodu daće snažan doprinos bržem procesu evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana koji je za nas jako važan jer bi članstvom u Evropskoj uniji bili rješeni mnogi unutrašnji problemi BiH – rekao je Bosić.

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto tokom razgovora je istakla da je neophodno sprovesti ustavne reforme kako bi BiH postala članica Evropske unije.

– Smatram da Dejtonski ustav ima mnogo ograničenja, da je prepreka bržem napretku i procesu euroatlantskih integracija. Sve nove članice Evropske unije izvršile su promjene Ustava prije članstva, pa bi i Bosna i Herecgovina trebala postići konsenzus i usvojiti nova ustavna rješenja koja bi i dalje štitila ravnopravnost sva tri konstituvna naroda i građana. Ispunjenjem uvjeta Evropske unije kroz odgovaranje na pitanja iz upitnika napraviće se značajan iskorak u rješavanju otvorenih pitanja unutar BiH i na međunarodnom planu – rekla je Krišto.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović predsjedniku Laslu Koveru posebno se zahvalio na mađarskoj podršci jačanju zakonodavnih institucija u okviru Twinning projekta.

– Mađarska daje snažnu podršku Bosni i Hercegovini na putu u Evropsku uniju, a za nas je posebno važno dalje unapređenje rada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koje je Mađarska pomogla kroz Twinning projekt i koji bi trebao uskoro da se nastavi. Želim također reći da pored uspostavljanja direktnog leta sa Budimpeštom, očekujemo da se obnovi direktan željeznički saobraćaj, te da se završi izgradnja koridora 5 C koji bi povezao centralnu Evropu sa Mediteranom – rekao je Džaferović.

Predsjednik Parlamenta Mađarske Laslo Kover istakao je da je za zemlje kao što je Bosna i Hercegovina veoma važno da tri konstitutivna naroda postignu kompromis oko ključnih pitanja, te da se Mađarska snažno zalaže za članstvo svih zemalja regiona u Evropskoj uniji.

Članovi Kolegijuma uputili su predsjedniku Koveru zvaničan poziv da naredne godine posjeti Bosnu i Hercegovinu. Inače, Delegacija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je razgovarala i sa ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Sijartom, a za sutra je predviđen sastanak sa zamjenikom mađarskog premijera Zoltanom Semjenom.