Ukupan obim razmjene RS viši od četiri milijarde dolara

0

Republika Srpska je za devet mjeseci ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom viši od četiri milijarde dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 70,7 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od tog iznosa ostvarena vrijednost izvoza bila je 1,68 milijardi dolara, a uvoza 2,38 milijardi dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza za devet mjeseci ove godine veća je za 17,1 odsto, dok je vrijednost uvoza veća za 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Republika Srpska je najveći obim spoljnotrgovinske razmjene, blizu 605 miliona dolara ostvarila sa Srbijom, zatim više od 511 miliona dolara sa Italijom, te 351,5 miliona dolara sa Njemačkom.

Posmatrano prema ekonomskim grupacijama zemalja, Republika Srpska je za devet mjeseci ove godine u poslovanju sa EU ostvarila izvoz od 1,23 milijarde dolara ili više za 18,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Vrijednost ostvarenog uvoza iz EU za devet mjeseci ove godine bila je oko 1,18 milijardi dolara ili više za 16,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Ekonomista Duško Graković rekao je Srni da Republika Srpska i dalje ostvaruje suficit u robnoj razmjeni sa EU, kao svojim najznačajnijim spoljnortrgovinskim partnerom, usljed povećanja tražnje, posebno u visokorazvijenim zemljama iz te grupacije.

Prema njegovim riječima, kretanje tražnje generalno gledano, kao i po pojedinim zemljama sa kojima Republika Srpska ima značajnu robnu razmjenu, pokazuje i kretanje konjunkture izvoza.

“Posmatrano po pokrivenosti uvoza izvozom vidljivo je da je ona u septembru bila ispod 70 odsto, a u avgustu preko tog procenta, aprilska pokrivenost uvoza izvozom bila je skoro 10 procenata veća od majske, odnosno oscilirala je otprilike kao što je dolazilo do mjesečnih oscilacija tražnje u većem broju zemalja sa kojima Republika Srpska posluje”, dodao je Graković.

Srna