Uhapšeno troje bivših bankara Credit Suisse

0

Troje bivših bankara Credit Suisse uhapšeno je zbog njihove navodne uloge u šemi prevare od čak dvije milijarde dolara, koja je povezana sa firmama u Mozambiku, tvrde američke vlasti.

Muškarci su pušteni uz kauciju u Londonu, dok SAD zahtijevaju njihovo izručenje. Šema navodno uključuje kredite državnim preduzećima u Mozambiku.

Druga dvojica, uključujući i bivšeg ministra finansija u zemlji, takođe su uhapšeni.

Bivši zaposleni švajcarske investicione banke uhapšeni su u četvrtak u Londonu.

Trojica – Andrev Pearse, Surjan Singh i Detelina Subeva su optuženi za udruživanje za kršenje američkog zakona protiv mita, pranja novca i prevare hartija od vrijednosti u optužnici koju je izdao Okružni sud u Njujorku.

Tužioci kažu da su kroz seriju finansijskih transakcija između 2013. i 2016. kreirali lažne pomorske projekte i koristili državne kompanije u Mozambiku kao platformu za prikupljanje dvije milijarde dolara.

Neki od investitora su prevarili američke državljane, navodi se u optužnici.

Dodali su da su “namjerno preusmerili dijelove sredstava kredita da plate najmanje 200 miliona dolara za sebe, zvaničnike vlade Mozambika i druge”.

Državna preduzeća su propustila više od 700 miliona dolara u plaćanju kredita nakon neispunjavanja obaveza u 2016. i 2017., dodaje optužnica.

Credit Suisse je u izjavi jasno stavio do znanja da nije preduzeta nikakva akcija protiv same banke.