Ugrađena prva vjetroelektrana u vjetroparku Mesihovina

0

U Tomislavgradu je ovih dana instaliran prvi vjetroagregat u vjetroparku VE Mesihovina. Investitor i vlasnik prvog vjetroparka ove vrste u BiH je Elektroprivreda HZ HB: Vjetroelektrana (VE) Mesihovina po završetku radova imat će 22 vjetroagregata tipa SWT-2.3- 108 ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje oko 165 GWh.

VE Mesihovina je prvi energetski projekt vjetroenergije u BiH, piše Večernji list BiH.

„Realizacijom projekta VE Mesihovina, osim izgradnje novih proizvodnih kapaciteta u proizvodnom sustavu EP HZ HB, poboljšat će se i uvjeti za razvoj poduzetništva i industrije, osigurati nova radna mjesta i poslovi za brojne tvrtke na izvođenju radova, isporuci i ugradnji opreme”, navode iz EP HZ HB.

Dodaju kako će se ovim projektom, između ostaloga, poboljšati i prometna infrastruktura, uz niz drugih prednosti za društvenu zajednicu, posebice lokalnu.

Važno je naglasiti kako je u svim relevantnim dokumentima, koji uređuju i određuju korištenje resursa i prostora za energetsku infrastrukturu na svim razinama vlasti u FBiH i koji određuju energetsku strategiju Federacije BiH, VE Mesihovina uvršten i tretiran kao prioritetni proizvodni objekt od javnog interesa.

Završetak radova i puštanje u pogon VE Mesihovina očekuje se krajem 2017. godine.Iz Elektroprivrede HZ HB ističu kako ovo nije jedini projekt koji je planiran u općini Tomislavgrad.

“Pored izgradnje VE Mesihovina, u općini Tomislavgrad Javno poduzeće Elektroprivreda HZ HB intenzivno radi na pripremi izgradnje CHE Vrilo snage 66MW i investicijske vrijednosti oko 90 milijuna eura”, navedeno je iz ovog javnog poduzeća.