Uber počinje testiranje letećeg taksija i izvan SAD-a

0

Uber je u utorak objavio da je izabrao australijski Melbourne kao prvi grad izvan SAD-a u kojem će testirati svoju uslugu letećeg taksija koja bi trebala biti pokrenuta 2023. godine.

Time je Melbourne postao treći zvanični testni grad za Uber, nakon Dalassa i Los Angelesa. Testni letovi počeće 2020. godine a komercijalni tri godine kasnije.

Kako je saopćeno iz Ubera, australijska vlada ima otvoren pristup prema budućim transportnim tehnologijama a Melbourne nudi jedinstvene demografske i geospacijalne faktore, kulturu inovacija i tehnologija, što sve zajedno čini Melbourne perfektnim mjestom za pokretanje usluge Uber Air. Iz kompanije su dodali i kako se nadaju da će se Melbourneu uskoro pridružiti i drugi australijski gradovi.

Otkako je najavio uslugu zračnog taksija, Uber je uspostavio saradnju sa nizom partnera koji će biti zaduženi za različita tehnološka rješenja.

Inače, Uber Air zamišljen je kao dopuna Uberovom automobilskom servisu, te će funkcionisati “multimodalno” kako bi putnici dospjeli na željene destinacije.

Zračna opcija prevoza biće uključena u Uberovu aplikaciju za mobilne telefone zajedno sa opcijama za cestovni prevoz.