U zajedničkoj izjavi čelnici G20 podržali reformu WTO-a

0

Zemlje članice G20 usvojile su u subotu na završetku summita u Buenos Airesu zajedničku izjavu u kojoj nisu spomenule trgovinske napetosti u svijetu, ali su podržale reformu Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Čelnici najvećih svjetskih gospodarstava su »svjesni sadašnjih problema u trgovini«, ali se suzdržavaju od svake osude protekcionizma u tom dokumentu o kojemu se pregovaralo do zadnje sekunde i koji je objavila Argentina, zemlja domaćin.

»Sjedinjene Države, najotvorenija ekonomija svijeta, ne pristaju da ih se zatvara u okvire«, rekao je domaćin summita, predsjednik Mauricio Macri, odgovarajući na tiskovnoj konferenciji na pitanje zašto je u završnom tekstu izostala riječ »protekcionizam«.

Čelnici usto ističu da multilateralni trgovinski sustav »ne postiže svoje ciljeve« i »podupiru nužnu reformu Svjetske trgovinske organizacije« u prilikama kada se SAD sve više sukobljava s trgovinskim partnerima.

U vezi s klimom, SAD se izdvojio kao i lani na summitu u Hamburgu.

Članice G20, »potpisnice Pariškog sporazuma«, ističu u izjavi da je potonji »nepovratan« i »obvezuju se da će ga u cijelosti provesti«, uzimajući ipak u obzir »kapacitete pojedinih zemalja i različite situacije u njima«.

Neke zemlje s gospodarstvima koja se brzo razvijaju ocjenjuju da im je potrebna veća pomoć u energetskoj tranziciji nego razvijenijim zemljama.

SAD je u posebnom članku podsjetio na svoju odluku o povlačenju iz Pariškog sporazuma. Kaže da će se zauzimati za »gospodarski rast te pristup energiji i sigurnosti, koristeći se raspoloživim tehnologijama i energetskim izvorima, štiteći pritom okoliš«.

G20 je međunarodni forum za dijalog utemeljen 1999. koji okuplja 19 država i EU (Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD te EU).

Hina