U utorak se otvara fabrika u koju Nijemci sele proizvodnju iz Slovenije

0

Ovo će biti jedna od najvećih fabrika u Bosni i Hercegovini

Gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić rekao je da će Dan grada, 23. april, biti obilježen brojnim manifestacijama, a najznačajniji događaj je otvaranje novih pogona njemačke fabrike “Mahle”, koja ima tendenciju da u Laktašima proizvodi autodijelove za svjetsku industriju.

Bojić je istakao da je to veoma značajno za privredni razvoj Laktaša, ali i cijele regije.

– Ova firma je završila jedan od najvećih objekata u BiH i imat će oko 30.000 metara kvadratnih poslovnog prostora. Već radi 550 zaposlenih, ali imaju tendenciju da se šire, da zapošljavaju nove radnike – rekao je Bojić.

On je izrazio zadovoljstvo što će obilježavanju Dana grada prisustvovati kompletno rukovodstvo ove njemačke kompanije, prenijela je Srna.

– Ova kompanija ima više od 80.000 zaposlenih u cijelom svijetu i naš veliki uspjeh jeste što smo je zadržali na našim prostorima, jer smo donošenjem raznih mjera olakšali poslovanje – naglasio je Bojić.

On je napomenuo da je uvođenje povoljnog poslovnog ambijenta i olakšica za privrednike omogućilo da i brojne druge firme presele svoje poslovanje.

Inače, BiznisInfo.ba je već pisao da kompanija Mahle gasi 170 radnih mjesta u Sloveniji. Kako su objasnili, optimiziraju proizvodnju i sele proizvodni program startera u Bosnu i Hercegovinu, u novu tvornicu u Aleksandrovcu kod Banjaluke.