U Tuzli tokom 2016. godine povećan broj zaposlenih

0

Broj zaposlenih na području grada Tuzla u toku 2016. godine povećan je za 1.100 radnih mjesta – potvrdio je novinarima šef Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla Vedran Lakić.

Govoreći o Analizi problematike zapošljavanja na području grada Tuzla s posebnim akcentom na zapošljavanje mladih, koja je usvojena na današnjem kolegiju gradonačelnika Grada Tuzla, naveo je da Grad Tuzla u posljednje tri godine bilježi povećanje zaposlenih osoba.

Ova analiza pokazala je, navodi, da je jedan od najbitnijih problema slabog zapošljavanja neusklađenost obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada, jer se ‘proizvodi’ kadar koji ne odgovara potrebama tržišta.

Lakić naglašava da evidencije biroa za zapošljavanje pokazuju dosta deficitarnih zanimanja te je apelirao na mlade da analiziraju koja su to deficitarna zanimanja i da to imaju u vidu kada donose odluke o nastavku školovanja.

Biro za zapošljavanje Tuzla u saradnji sa Službom za zapošljavanje TK-a je u toku 2016. počeo s intenzivnijim savjetodavnim radom za nezaposlene osobe.

Šefica Biroa za zapošljavanje Tuzla Selma Delić kazala je da je ovaj biro odvojio administrativni rad od savjetodavnog te je pozvala nezaposlene osobe da se obrate Birou da bi se uključili u savjetodavni dio njihovog rada.

Po njenim riječima, neusklađenost ponude i potražnje od poslodavaca je najviše izražena u zanimanjima s KV i VK stručnom spremom, a veliki broj mladih osoba ne želi upisivati ta zanimanja.

Ovo se odnosi na zanimanja poput onih građevinske struke: zidari, tesari, armirači, zatim cjevari, izolateri, limari, krojači, obućarski radnici, poslastičari.

Spomenutu analizu radila je JU Služba za zapošljavanje TK-a, Biro za zapošljavanje Tuzla, a bit će upućena na razmatranje Gradskom vijeću Tuzla.