U Srebreniku napravili tunel za dezinfekciju

0

U Srebreniku je danas u probni rad pušten prvi tunel za dezinfekciju koji će biti stavljen na raspolaganje JZU Dom zdravlja Srebrenik. Tunel će omogućiti djelotvornu dezinfekciju svih lica koja budu u potrebi pristupiti ovoj instituciji.

Od ideje do realizacije proteklo je samo 7 sati, kazao je načelnik Srebrenika i Komandant štaba civilne zaštite Srebrenik Nihad Omerović.

– Novi konkretan primjer odgovornosti, rada i djelovanja. Riječ je o domaćoj pameti koja je realizovala projekat i napravila proizvod namijenjen dezinfekciji odjeće građana koji su primorani određeno vrijeme boraviti napolju i izlagati se opasnosti – kazao je Omerović.

Tunel funkcionira na principu senzora, a nije štetan za zdravlje.

Nakon instaliranja ovih tunela i na drugim mjestima omogućiće se dezinfekcija mnogo većeg broja građana, a na odnosu prioriteta preostali tuneli biće postavljeni na najbitnijim i najfrekventnijim pozicijama u gradu.

– Pored velikog broja problema uspjeli smo obezbijediti odgovorajuće certificirano sredstvo za ovaj vid dezinfekcije koje će do večernjih sati biti dopremljeno u Gradski štab civilne zaštite Srebrenik. Koristim priliku da se neizmjerno zahvalim firmi Herceg d.o.o. iz Srebrenika, a posebno suvlasniku Herceg Mustafi koji je svojim ličnim radom i angažmanom doprinio realizaciji ovog projekta. Također veliku zahvalnost upućujem i odgovornim licima firme Systemic d.o.o. u smislu pružanja svakog vida podrške i pomoći. Zahvalni smo i Udruženju privrednika Srebrenik na čelu sa Herceg Suljom koji su finansijski potpomogli realizaciju ovog projekta. Poštovani sugrađani zajedno jedni uz druge idemo dalje u poduzimanje konkretnih i efikasnih mjera u borbi protiv pandemije korona virusa – kazao je Omerović.