U Srbiju stiže najpoznatiji japanski proizvođač guma

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će japanska korporacija „Toyo“ investirati 390 miliona eura u fabriku u Inđiji, samo u prvoj fazi, a da se za Srbiju odlučila poslije tri godine pregovaranja i istraživanja tržišta.

Na vanrednoj konferenciji za štampu, Vučić je istakao da se za investiciju japanske korporacije borilo više zemalja centralne, istočne i južne Evrope, te da su u „posljednjem krugu“ preostale samo Poljska i Srbija.

„Tri stotine devedeset miliona eura je investicija samo u prvoj fazi“, rekao je Vučić i naglasio da je to ogromna investicija od velikog značaja za Srbiju.

Prema njegovim riječima, u fabrici će biti zaposleno najprije 523 ljudi, koji će imati značajno veće plate od prosječnih plata u Srbiji.

Japanska kompanija Toyo Tire oglasila se saopštenjem na svom sajtu povodom informacije o gradnji fabrike u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, u planu je osnivanje podružnice u Republici Srbiji i gradnja novog pogona za proizvodnju guma u ​Inđiji.

Dalje se navodi da Toyo danas isporučuje gume za evropsko i rusko tržište iz fabrika u Japanu i Maleziji a da bi od 2022. godine nova proizvodna baza u Srbiji trebalo da preuzme ključnu ulogu u tom pogledu.

Toyo će početi izgradnju fabrike u Srbiji u maju 2020. godine, pokrenuće proizvodnju guma u januaru 2022. godine, sa kapacitetom od pet miliona guma godišnje do ljeta 2023. godine.

“Izvanredni resursi visokokvalifikovane radne snage sa relativno niskim platama, integracija automobilske industrije kroz tekuća ulaganja stranih kompanija i rastući odnos sa Japanom. Dakle, veoma atraktivno poslovno okruženje u Evropi”, saopštavaju iz te kompanije, prenosi Sputnjik.