U Srbiji nedostaje čak 90.000 majstora

0

Oko 90.000 zanatlija svih profila u ovom trenutku nedostaje tržištu u Srbiji, pokazuju podaci Građevinske komore, pišu današnje Večernje novosti.

Kako navodi list, poražavajući je i podatak da je prosječna starost nekih od njih, poput građevinskih radnika – 55 godina. Slično iskustvo imaju i u Sindikatu građevinarstva, gdje naglašavaju da je većina dobrih majstora napustila zemlju u potrazi za boljim životom, a interesovanje mladih za upis u građevinske i druge zanatske škole je vrlo slabo.

Nacionalna služba za zapošljavanje danas ne raspolaže podacima o ukupnoj potražnji nijednog profila na tržištu rada. Izmjenama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti iz 2009. godine, oni sada primaju i registruju isključivo prijave potreba za zapošljavanjem za koje se poslodavac njima obratio za pružanja usluge posredovanja.

„Najtraženija zanimanja, prema tim potrebama, u avgustu bili su komunalni higijeničari, čistači prostorija, manipulanti u prehrambenoj proizvodnji, zatim prodavci, zavarivači, bravari, građevinski i medicinski tehničari, dok su sa fakultetskom diplomom najpotrebnij bili građevinski inženjeri, ekonomisti, vaspitači, diplomirani i mašinski inženjer“, ističu u NSZ.

S druge strane, vrlo visoko kotiraju pojedina trogodišnja zanimanja, odnosno zanati.

Tako su se tokom 2019. filijalama NZS često obraćali poslodavci koji traže elektrozavarivače, bravare, vozače, elektromontere, instalatere, zidare, tesare, armirače, automehaničare, stolare, tapetare, kuvare, pekare i mesare.