U septembru proizvođačke cijene više za 0,4 posto

0

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u septembru više su za 0,4 odsto u odnosu na prethodni mjesec, te više za 7,6 odsto u odnosu na septembar prošle godine.

U septembru, u poređenju sa avgustom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zabilježile su rast od 0,6 odsto, a u odnosu na septembar prošle godine više su za 5,8 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u devetom mjesecu nisu zabilježile promjenu nivoa, dok su u odnosu na septembar prošle godine zabilježile rast od 10,2 odsto.

U septembru, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u energiji za 0,9 odsto, u kapitalnim proizvodima za 0,3 odsto, trajnim proizvodima za 0,1 odsto, te netrajnim proizvodima za 0,8 odsto, dok je pad od 0,1 odsto zabilježen u intermedijarnim proizvodima.

Proizvođačke cijene u septembru ove u odnosu na isti mjesec 2020. godine više su u energiji za 2,6 odsto, intermedijarnim proizvodima za 14,5 odsto, kapitalnim proizvodima za 1,7 odsto, trajnim potrošačkim dobrima za tri odsto, te netrajnim proizvodima za 1,7 odsto.