U septembru počinje izgradnja dva auto-puta

0

Prvi radovi na autoputu Prijedor-Banjaluka počet će 2. septembra, a petnaestak dana kasnije krenuće i izgradnja dionice Bijeljina-Rača (granica sa Srbijom), čime će Republika Srpska postati veliko gradilište, najavio je vršilac dužnosti direktora “Autoputeva Republike Srpske” Slobodan Stanarević.

Stanarević je naveo da je rok za izgradnju dionice auto-puta Prijedor-Banjaluka u dužini od 42 kilometra pet godina i da radovi kreću iz Prijedora.

“Vjerujem da će Kinezi sve završiti i prije roka jer im je ci­lj da period koncesije od 30 godina počne što prije”, rekao je Stanarević za “Glas Srpske”.

Stanarević kaže da bi sredinom septembra, prema planu, trebalo da počnu i zvanični radovi na dionici auto-puta Bijeljina-Rača.

“Vjerujem da ćemo do kraja godine sa turskom kompanijom postići i dogovor oko dionice od Bijeljine do Brčkog, a već imamo i prijedloge oko trase koja bi trebalo da ide kroz distrikt Brčko. S tim ćemo izaći u javnost kada se sve strane usaglase”, rekao je Stanarević.

On je najavio da na jesen kreće i gradnja petlje u Mahovljanima na auto-putu Banjaluka-Gradiška koja će služiti za isključenje na aerodrom.

Prema njegovim riječima, RS pored gore pomenutih puteva čeka još niz veoma značajnih infrastrukturnih projekata kao što je dionica auto-puta Vukosavlje – Brčko, ali i brzi putevi od Prijedora do Kozarske Dubice i od Bijeljine do Trebinja.

“Brzi putevi nisu u planu ove i iduće godine, ali sigurno će biti realizovani. Takođe, jedna kineska kompanija je zainteresovana za gradnju auto-puta Banjaluka-Mrkonjić Grad. Planovi su veliki, a dobrobiti komunikacione mreže koju gradimo biće ogromni”, istakao je Stanarević.

Izgradnjom auto-puteva od Novog Grada do Banjaluke, zatim Doboj, Vukosavlje, Brčko, Bijeljina, Rača pa sve do Beograda, Stanarević smatra da će se doprinijeti razvoju kompletnog sjevera Srpske i svih lokalnih zajednica koje gravitiraju na tom području.