U Sarajevu se otvara prvi bitcoin bankomat

0

Glavni grad Bosne i Hercegovine dobio je još jedan novitet, a radi se o prvom bitcoin bankomatu koji se otvorio u centru Sarajeva, na ovom bankomatu građani će moći kupovati i prodavati svoje kriptovalute, odnosno bitcoin što predstavlja vrstu digitalnog novca. 

U Sarajevu je otvoren prvi bankomat za razmjenu kriptovalutama, gdje možete ujedno i kupovati ali i prodavati kriptovalute a način korištenja je vrlo jednostavan, objavio je Radio Sarajevo

Iako se mnogo toga raspravljalo i tržište bitcoina nije stabilno, u Bosni i Hercegovini postoji još jedan problem koji se veže za bitcoin, kao i za ostale kriptovalute.

Najveći problem u BiH jeste to što promet kriptovalutama nije zakonski uređen.

Iako sama definicija kriptovalute još uvijek nije definisana u okviru zakona, fiskalna struka pokušava pronaći odgovore na koji način ih oporezivati.

Kriptovalute se na različite načine definišu u različitim državama. Primjera radi, u Singapuru se definiraju kao usluga, u SAD-u kao kapitalno dobro, a u Njemačkoj privatnim novcem.

U Hrvatskoj kriptovalute ne predstavljaju novac niti sredstvo plaćanja, te se smatraju prenosivim instrumentom. Samim tim transakcije su oslobođene plaćanja PDV-a.

Međutim, pitanje trgovine kriptovalutama još uvijek nije definisano Zakonom o PDV-u u Bosni i Hercegovini.