Održan “Mali svijet poslova”: Prvi korak ka budućem zanimanju

0

U Sarajevu je danas u organizaciji specijaliziranog portala za traženje poslova Boljiposao.com održan četvrti „Mali svijet poslova“.

Događaj namijenjen roditeljima i djeci od 4 do 14 godina imao je za cilj pomoći djeci da se upoznaju sa različitim zanimanjima. Više od tri stotine mališana imalo je priliku upoznati se sa predstavnicima bh. kompanija i institucija i vidjeti izbliza kako to izgleda biti policajac, bankar, kuhar, učitelj, radijski voditelj…

Selma Redžo Zekić, Boljiposao.com

– Naš cilj je da pomognemo djeci da prepoznaju svoje afinitete radi lakšeg odabira škole i budućeg zanimanja. Na ovaj način želimo dati doprinos razvoju karijernog usmjeravanja kojem se u Bosni i Hercegovini poklanja jako malo pažnje. Primjera radi, tek odnedavno u našoj zemlji u srednjoj školi je prisutna karijerna orijentacija dok zemlje u regiji već od predškolskog perioda rade sa djecom i imaju brojne projekte kako bi im se pomoglo da odaberu buduće zanimanje sa kojim će biti konkurentni na tržištu rada. Mali svijet poslova po tome je jedinstven projekat i mislimo da je dobra polazna tačka za budući karijerni razvoj – kazala je za BiznisInfo Selma Redžo Zekić, senior HR konsultant na portalu Boljiposao.com.

Na sajmu su se danas između ostalih predstavile UniCredit banka, Sparkasse banka, Meggle, Predškolska ustanova Pony, Fress.ba, Sunnyland, Bosch, Muzička radionica Tempo, a veliko zanimanje posjetitelja izazvali su i predstavnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Trinaestogodišnji Armin sa majkom je došao na Mali svijet poslova. Kaže da je došao kako bi vidio kako je to biti policajac.

– Kad porastem hoću da budem policajac. Došao sam da mi kažu kako treba da se pripremim za to zanimanje i šta sve treba da znam – rekao nam je.

– Djeci su obično najinteresantniji vatrogasci, policajci, doktori, dok starija djeca pokazuju sve veći interes za škole robotike i IT zanimanja – kaže Redžo Zekić.

Na sajmu se predstavio i Radio M koji je ujedno bio i medijski pokrovitelj i moderator događaja.

Fress.ba za djecu je organizovao edukativnu radionicu