Istraživanje: Jedan bogataš u RS-u zarađuje kao 3.334 stanovnika!

0

Najbogatije 23 osobe u Republici Srpskoj, od kojih je svaka imala godišnji dohodak veći od jedan milion KM, zaradilo je koliko i 76.700 “ostalih” stanovnika ovog entiteta!

To su pokazali rezultati istraživanja o ekonomskoj nejednakosti u BiH koje je uradio banjalučki Centar za istraživanja i studije GEA, prenosi portal Mondo.ba.

BiH se nalazi u samom vrhu Evrope i regiona kada je ekonomska nejednakost stanovništva u pitanju i možda jedino Makedonija ima veću nejednakost od BiH. Iz podataka o oporezovanom dohotku, koje je za potrebe ovog istraživanja obezbijedila Poreska uprava Republike Srpske, centar GEA je došao do sljedećih nalaza:

– Samo jedan odsto osoba koja ostvaruju dohodak u Republici Srpskoj zarađuje 3.000 KM mjesečno ili više.

– Preostalih 99 odsto osoba su ostvarila u prosjeku oko 584 KM mjesečno u 2014. godini.

– Jedan odsto najbogatijih je zaradilo koliko i 139.000 osoba (42 odsto svih osoba koja ostvaruju dohodak).

– Najbogatije 23 osobe (od kojih je svaka imala godišnji dohodak veći od jedan milion KM) je zaradilo koliko i 76.700 osoba, odnosno 23 odsto svih osoba koja ostvaruju dohodak (prostom računicom se dođe do toga da jedan bogataš zarađuje koliko i 3.334 “normalnih” stanovnika).

– Najviši godišnji dohodak u RS u 2014. godini je iznosio 10,9 miliona KM (nakon plaćenog poreza).

– Najznačajniji izvor dohotka za 99 odsto osoba je bilo zaposlenje, a za jedan odsto najbogatijih dividende i udjeli u dobiti zajedno su značili više od zaposlenja.

Sličan trend i u svijetu

U posljednje dvije-tri decenije došlo je do porasta ekonomske nejednakosti unutar većine zemalja svijeta, što je za rezultat imalo koncentraciju bogatstva kod malog broja najbogatijih građana te porast siromaštva kod zaposlenih.

Iako je u ovom periodu određen broj zemalja u razvoju ostvario ubrzan ekonomski rast (npr. Kina), i u tim zemljama najveći porast prihoda su ostvarili najbogatiji stanovnici.

Kada posmatramo čitav svijet kao cjelinu, današnji nivo nejednakosti je zapanjujući. Navodimo nekoliko podataka iz postojećih istraživanja:

– Vrijednost imovine najbogatijih jedan odsto stanovnika svijeta danas premašuje vrijednost imovine ostatka svijeta zajedno.

– Najbogatija 62 pojedinca na planeti posjeduju bogatstvo koje premašuje bogatstvo siromašnije polovine svijeta (3,6 milijardi ljudi).

– U posljednjih 5 godina vrijednost imovine 62 najbogatija pojedinca se povećala za preko 500 milijardi USD, dok se imovina siromašnije polovine svijeta smanjila za više od 1000 milijardi USD.

S obzirom na nedostupnost podataka o vrijednosti i raspodjeli imovine među stanovništvom u BiH, koji bi najbolje reflektovali stepen ekonomske nejednakosti, ovo istraživanje se fokusiralo na analizu raspodjele dohotka.

Poreska uprava Federacije Bosne i Hercegovine je negativno odgovorila na zahtjev agencije za istim podacima.