U RS do 2030. planirano 420 kilometara autoputeva

0

Ministar za saobraćaj i veze Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je danas da je plan da u Republici Srpskoj, u kojoj sada postoji 106 kilometara autoputa, do 2030. godine bude izgrađeno ukupno 420 kilometara autoputeva.

Trninić je na regionalnoj konferenciji o javno-privatnom partnerstvu u Beogradu iznio detaljne planove za izgradnju i rekonstrukciju infrastrukture, kojima je, pored izgradnje autoputeva i brzih puteva, predviđena i obnova regionalnih puteva, ali i ulaganja u razvoj željeznice i aerodroma Banja Luka, prenio je Tanjug.

On je najavio i planove za ulaganja u 470 kilometara brzih puteva, kao i rekonstrukciju magistralnih i regionalnih puteva.

Istakao je da se radi na tome da se Banja Luka preko Doboja, Brčkog i Bijeljine autoputem poveže sa Beogradom.

Republika Srpska potpisala je i koncesiju sa partnerima iz Kine pa se očekuje izgradnja autoputa od Banja Luke ka Prijedoru, a koncesija će trajati 30 godina.

Trninić je rekao i da se vode pregovori sa Svjetskom bankom za investiranje u nove putne pravce, kao i da postoji finansijska podrška Evropske investicione banke.

Istakao je i da je željeznički saobraćaj interesantan za investiranje, jer Republika Srpska ima 420 kilometara pruge, od čega je 90 odsto elektrifikovano.

Željeznica RS je u restrukturiranju i neophodna su ulaganja da bi spremno dočekala 2021. godinu, kada će infrastruktura biti otvorena za strane operatere, rekao je Trninić.

Jedini međunarodni aerodrom u Banjaluci je do 2018. godine “tavorio” sa 18.00 putnika godišnje, dok sada ima 200 hiljada putnika i potencijal za dalji razvoj i ulaganja, poručio je Trninić.