U potpunosti završena dionica koja će olakšati put ka moru

0

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić jučer je u pratnji Ljube Pravdića, direktora JP Ceste FBiH, na poziv Stjepana Boškovića gradonačelnika Grada Stoca, posjetila Stolac.

S posebnom  pažnjom i zadovoljstvom obišli su u potpunosti završenu dionicu poznatu kao Stolačka obilaznica.

Ova izuzetno važna dionica izgrađena na području stolačke industrijske zone, proteže se od ulaska u urbano područje grada, kroz obližnje Vidovo Polje, a novim mostom prelazi preko rijeke Bregave i spaja se na cestu M-6, na mjestu gdje je već izgrađena trokraka raskrsnica.

Uz most na Bregavi na obilaznici se nalaze i tri kružna toka, a još jedan izgrađen je, na križanju ulica koje vode za središte Stoca, ali i Bileću. Obilaznica spaja dvije magistralne ceste M-6 i M-17.3 Stolac – Neum.

Gradonačelnik Bošković istaknuo je da će izgradnjom obilaznice biti omogućeno neometano odvijanje prometa za sve kategorije vozila. Tako vozači više neće morati prolaziti kroz centar Stoca i usku gradsku zonu koja nije zadovoljavala ni osnovne uvjete za sigurno odvijanje prometa, pogotovo za autobuse i teretna vozila.

Izgradnjom zaobilaznice, automobili na putu prema jedinom bh. gradu na moru neće morati prolaziti kroz Stolac čime će se spriječiti stvaranje velikih gužvi, naročito tijekom turističke sezone, dok će ova obilaznica uvelike olakšati i put iz Mostara prema Neumu.

Također, Stolac ima značajnu ulogu i u dijelu izgradnje Autoceste na Jadransko – Jonskom koridoru, obzirom na to kako dionica u FBiH ide od Stoca do Interregionalnog čvora Počitelj. Trasa autoceste se prostire iza naseljenih mjesta i prelazi preko rijeke Bregave i magistralne ceste M6 Čapljina – Stolac.

Gradonačelnik Bošković se zahvalio ministrici Katić na posjeti, uz zajednički zaključak kako je ovo samo jedan u nizu od sastanaka čiji će krajnji cilj biti što bolja prometna povezanost krajnjeg juga Federacije BiH.