U posljednjem kvartalu 2016. oko 200 miliona KM stranih investicija 

0

Prema  najnovijim  objavljenim preliminarnim podacima Centralne Banke BiH, iznos stranih investicija u BiH u 2016. godini dosegao je iznos od 460, 6 miliona KM, što znači da je u posljednjem  kvartalu prošle godine realizovano još gotovo 200 miliona KM novih stranih investicija.

Mada ova cifra još nije konačna i vjerovatno će biti korekcija koje će strane investicije u BiH približiti na oko pola milijarde maraka, ovi podaci u potpunosti potvrđuju prognoze Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) o poboljšanjima u četvrtom kvartalu, saopćeno je iz te agencije.

– FIPA je informisala da je u prvom kvartalu prošle godine napravljen dvostruki prebačaj iznosa stranih   investicija, ali su nakon toga u drugom i trećem  kvartalu nestabilna politička situacija, te negativne konotacije u vezi sa  referendumom, spominjanja secesije i rata, negativno utjecali na potencijalne investitore, koji su u direktnim kontaktima postavljali pitanja o političkoj situaciji i izražavali brigu za kapital koji bi  eventualno investirali – kaže se u saopćenju.

FIPA je, kako se dodaje,  nastojala u oviru svojih mogućnosti zadržati   investitore, objašnjavajući da se radi o prolaznoj situaciji izazvanoj predizbornom kampanjom i da će se već u oktobru uvjeriti da se situacija normalizuje.  Zato je četvrti kvartal koliko-toliko  popravio ‘katastrofalno’ stanje iz drugog i trećeg kvartala i iznos  stranih investicija u prošloj godini povećao za oko 200 miliona KM.

FIPA  je i u ovoj godini i pored povremenih perioda političke krize i nestabilnosti u Bosni i Hercegovini nastavila intenzivan  rad  sa potencijalnim stranim investitorima, pa naglašava da unapređenje stranih investicija zahtijeva koordiniran i sistematski pristup i aktivnosti svih relevantnih institucija u Bosni i Hercegovini  na unapređenju poslovnog ambijenta i političke stabilnosti.

Fena