U ponedjeljak pale cijene nafte na svjetskom tržištu

0

Cijene nafte na svjetskom tržištu pale su u ponedjeljak nakon što je mogućnost sporazuma o prekidu vatre između Izraela i Hamasa ublažila geopolitičke tenzije na Bliskom istoku, javlja Anadolu.

Međunarodna referentna cijena nafte tipa brent iznosila je jutros 86,08 dolara po barelu nakon pada cijene za 0,53 posto u odnosu na cijenu na prethodnom trgovanju.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po cijeni od 82,57 dolara po barelu poslije pada cijene za 0,71 posto.

Izraelski pregovarački tim će u ponedjeljak otputovati u Katar kako bi nastavio razgovore o sporazumu o razmjeni talaca i prekidu vatre u Pojasu Gaze s palestinskim grupama, objavio je izraelski dnevnik “Yedioth Ahronoth”, pozivajući se na diplomatske izvore. Još jedna izraelska delegacija će se u ponedjeljak uputiti u Kairo kako bi učestvovala u pregovorima.

Mjesecima su napori Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Katara i Egipta radi posredovanja u sporazumu između Izraela i palestinske grupe Hamas o razmjeni talaca i prekidu vatre, ugroženi Netanyahuovim odbacivanjem Hamasovog poziva na zaustavljanje neprijateljstava.

Potencijalni sporazum o prekidu vatre ublažava zabrinutost da će doći do eskalacije sukoba i mogućih poremećaja globalne opskrbe naftom.