U pogonu “Jugotexa” u Milićima počela obuka, zaposlit će 25 radnica

0

U pogonu za proizvodnju konfekcije smederevskog “Jugotexa” u Milićima, koja se bavi proizvodnjom specijalizovane zaštitne odjeće, danas je počela obuka za 50 žena, a one koje zadovolje kriterijume dobiće zaposlenje.

Rukovodilac pogona u Milićima Milijana Sušić rekla je da je, za početak, planirano zapošljavanje 25 žena.

– U budućem periodu, kada se razvije proizvodnja, plan je da bude i više zaposlenih – izjavila je Sušić novinarima.

Ona je navela da dvije radnice iz smederevskog “Jugotexa” obučavaju žene da bi mogle da uspješno završe obuku i dobiju posao.

– U ponedjeljak ćemo znati kojih 25 žena će ostati da radi, a cilj nam je da proizvodnja odjeće počne što prije, pri tom vodeći računa o kvalitetu po kojem je “Jugotex” prepoznatljiv – naglasila je Sušić.

Podršku u krojenju i šivenju milićkim ženama pruža radnica “Jugotexa” iz Smedereva Branka Stevanović, koja ima 20 godina iskustva u tekstilnoj industriji.

– Za početak im pomažem da osjete mašine koje su specijalizovane, savremene, jake, i mislim da će im trebati pet-šest mjeseci da bi mogle da kvalitetno obavljaju svoj posao – navela je Stevanović.

Ona je istakla da su uslovi u smederevskom “Jugotexu” odlični, plate redovne, zbog čega vjeruje da će žene koje ostanu u pogonu u Milićima biti zadovoljne.

Načelnik opštine Milići Marko Savić naveo je da je opštinska uprava u adaptaciju pogona uložila 30.000 KM, a planirano je da podrži obuku žena sa 15.000 KM, javlja Srna.

– Srećni smo što smo uspjeli da u našu opštinu dovedemo ovakvu kompaniju, zahvaljujući kojoj će biti otvorena nova radna mjesta. Nama prioritet da se ljudi zapošljavaju, da imaju uslove za svoju egzistenciju – istakao je Savić.

“Jugotex” iz Smedereva je u opremu koja je postavljena u proizvodnom pogonu u Milićima uložio oko 70.000 KM, a u dodatno uređenje enterijera oko 10.000 KM. Ova kompanija, kao jedan od većih proizvođača zaštitne odjeće u Srbiji i veliki izvoznik u BiH i zemlje EU, godišnje proizvede više od 360.000 komada radne i specijalizovane zaštitne odjeće, a zapošljava 120 radnika.