U planu obnova opservatorija na Trebeviću: Nedostaje 500.000 KM

0

Bosna i Hercegovina jedina je u Evropi bez astronomskog opservatorija. Astronomsko društvo Orion ima plan za obnovu opservatorija na Trebeviću, no nedostaje 500 hiljada maraka. Projekat podržava i NASA, a za pronalaženje sredstava mogućnost je ponuditi ovaj projekat investitorima na Sarajevo biznis forumu.

Kako izvještava Federalna TV, i volonteri pokreta ‘Let's Do It’ uključili su se u akciju čišćenja opservatorija na Trebeviću. Nadaju se obnovi jednog od simbola najbližeg izletišta Sarajlija.

Značaj obnove opservatorije na Trebeviću prepoznala je i Ambasada SAD-a. Svjetski poznata NASA zainteresovana je za obnovu ovog objekta. Tako je i inžinjerka NASA-e i sama doprinijela akciji čišćenja ove austrougarske tvrđave.

“Jako sam počastvovana što sam danas ovdje, na zahtjev Ambasade SAD-a, na lokaciji predviđenoj za astronomiju. Podržavam ideju obnove objekta koji bi bio značajan znak napretka u budućnosti BiH”, kazala je Zaineb Nagin Cox.

Astronomska opservatorija mogla bi biti jedna od atraktivnijih turističkih lokacija, zajedno sa žičarom i vidikovcem.

“Obnovom opservatorija planiran je mali digitalni planetarij – gdje bi se mogla držati mala predavanja o astronomiji. Planiran je robotski teleskop, kojem bi preko interneta mogao pristupiti bilo ko”, objašnjava Muhamed Muminović, predsjednik Astronomskog društva Orion.

Apliciranje ovog projekta na Sarajevo biznis forumu ulijeva nadu da će se pronaći 500.000 maraka za obnovu jednog od najznačajnih opservatorija u bivšoj Jugoslaviji.