U Ilijašu će se graditi najveći Outlet centar u regionu, posao za više od 300 ljudi

0

 

Na području općine Ilijaš gradit će se najveći Outlet centar u regionu u kojem će biti smješteno 97 trgovinskih objekata koji će uključivati mnoge svjetske brendove po veoma konkuretnim cijenama. U sklopu centra bit će izgrađena i 63 stambena objekta.

Tim povodom danas je u kabinetu Općinskog načelnika upriličeno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, koji podrazumijeva izgradnju Outlet centra na području Općine Ilijaš u Mjesnoj zajednici Ljubnići na 57000 m² prostora.

Memorandum su potpisali, u ime Općine Ilijaš načelnik Akif Fazlić i Izvršni direktor firme MAKSAB d.o.o. Sarajevo Adulla Al-Haran. Načelnik je naglasio da je planirana gradnja modernog Outlet centra po svjetskim standardima i implementacija ovog Projekta značajna je ne samo za Općinu Ilijaš, nego i za Bosnu i Hercegovinu.

Ključni značaj se ogleda u otvaranju novih radnih mjesta, a prema obećanjima investitora planirano je zapošljavanje više od 300 ljudi.

“Kroz Memorandum smo izrazili svoje interese, prava i obaveze u realizaciji ovog projekta, gdje će Općina dati značajan doprinos da što prije dođemo u fazu izdavanja potrebnih dozvola. Prva i osnovna aktivnost je da se donese urbanistički plan koji će omogućit izdavanje urbanističkih i građevinskih dozvola. Već smo održali sastanak u Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo gdje je prezentiran idejni projekat ovog Outlet centra. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Autocesta Federacije BiH koji su dali svoje sugestije koje je Investitor prihvatio”, rekao je načelnik Akif Fazlić.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i Ambasador BiH u Kuvajtu Mehmed Halilović, koji je naglasio da Ambasada BiH u Kuvajtu kontinuirano radi na promociji BiH u cilju privlačenja stranih investicija u BiH.

“Ovakav projekat omogućava prepoznatljivost BiH i lokalne zajednice. Kada je u pitanju bilateralna saradnja između BiH i Kuvajta mi imamo dobru saradnju. Kuvajt je prva zemlja koja je poslije rata investirala u BiH”, kazao je Halilović.

Područje Općine Ilijaš zbog geografskog položaja sve više privlači strane investicije.

“Nakon izgradnje, u ovom objektu će biti uposleno više od 300 radnika. Prioritet u zapošljavanju, uz poštivanje kriterija bit će nezaposleni s područja općine Ilijaš. Pristupačna putnu komunikaciju do glavnog grada, položaj između Sarajeva i Zenice, blizina auto-puta i velika frekvencija saobraćaja nas je opredijelila da za gradnju ovog centra izaberemo općinu Ilijaš koja se obavezala da će izgraditi pristupni put do objekta”, rekao je Abdulla Al-Haran, izvršni direktor firme MAKSAB d.o.o. Sarajevo.

Prema riječima načelnika Općine Ilijaš gradnja Outlet centra bi trebala početi na proljeće 2017. godine. (Klix)