U Novom Sadu otvoren prvi sajam električnih vozila

0

Na Novosadskom sajmu u hali „Master“ danas je otvoren dvodnevni sajam električnih i hibridnih vozila Electric Vehicles Days, koji je okupio više izlagača vozila koja troše električnu energiju kao pogonsko gorivo, kao i opreme za ekološka vozila, javlja Anadolu Agency (AA).

Pored električnih automobila, kombi vozila, motocikala i bicikala, na sajmu se mogu videti tehnologija punjenja i punjači, rezultati različitih projekata kojima se promoviše elektromobilnost, a u konferencijskom delu tokom dva dana na šest panela govoriće se o svim aspektima vezanih za ekološke automobile: od tehnološkog razvoja, prateće zakonske regulative, infrastrukture do subvencija za kupovinu električnih i hibridnih vozila.

Manifestaciju koja se po prvi put odvija u Novom Sadu otvorio novosadski gradonačelnik Miloš Vučević koji je naglasio da ova sajamska priredba govori o budućnosti koja nas čeka.

„Nije slučajno što se ovo dešava u Novom Sadu, na Novosadskom sajmu imajući u vidu da je Novi Sad IT centar, ne samo Srbije, nego i regiona. Nije čudo da ta pametna zajednica počinje da vuče grad napred i nije čudno kada kažemo da smo svedoci četvrte industrijske revolucije i u Novom Sadu“, pojasnio je Vučević.

Jedan od ciljeva manifestacije jeste da okupi lidere u sferi elektromobilnosti i da se javnosti predstave električna i hibridna vozila, ali i da se pored stručnog kadra okupe i ljudi koji imaju želju i potrebu da čuju nešto više o toj temi.

Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu (FTN) jedan je od organizatora sajma električnih i hibridnih vozila, a profesor Boris Dumnić s tog fakulteta rekao je da je infrastruktura za električna i hibridna vozila u fazi razvoja, da postoji mreža punjača koja je vidljiva i na evropskoj mapi, ali je to daleko od potrebnog. Takođe, ističe da su u ovim uslovima električna vozila izuzetno korisna, kao drugo vozilo, za gradske vožnje i kraće deonice jer su troškovi energije i održavanja neuporedivo manji od vozila s unutrašnjim sagorevanjem.

U sajamskoj hali su izložene marke automobila kao što je BMW, Mercedes, Hjundai, Kargo, Imobiliti, Moto grini, ABB, Porše, Foksvagen i Audi. Ali su tu i vozila s fakulteta. Jedno od njih je „Drumska strela“, s Mašinskog fakulteta Beogradskog univerziteta s kojim su nastupali na tri formula student takmičenja u Evropi.

Kako za AA kaže Bogdan Čarapić, koordinator tima „Drumska strela“, ovo je poslednji model trkačkog automobila s unutrašnjim sagorevanjem, dok će sledeća formula biti s elektromotorom, što će biti prvo takvo konstruisano vozilo na studentskom nivou.

„Imamo četiri električna motora u svakom točku. Naši studenti uveliko rade na konceptu razvijanja baterija, akumulatora, telemetrije i generalno same elektronike na vozilu, što je veliki skok u odnosu na ono što smo navikli sa vozilima s unutrašnjim saopštenjem“, kazao je Čarapić.

Manifestacija pod nazivom Electric Vehicles Days održava se 9. i 10 septembra u Kongresnom centru „Master“ uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, a u organizaciji kompanije Ninamedia i Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu.