U Njemačkoj rastu narudžbine u fabrikama

0

Narudžbine u njemačkoj industriji stabilizovale su se u maju zahvaljujući oporavku domaće i inostrane potražnje u uslovima postupnog ublažavanja mjera karantina širom svijeta, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci Destatisa.

Fabirke u najvećoj evropskoj privredi u maju su tako zabilježile rast novih narudžbina za 10,4 posto u odnosu na april kada su prema revidiranim podacima statističke kancelarije pale oštrih 26,2 posto, prenosi Seebiz.

Stabilizacija narudžbina slabija je no što su očekivali ekonomisti, koji su u prosjeku predviđali njihov 15-postotni rast. Domaće narudžbine pritom su porasle 12,3 posto a inostrane 8,8 posto u poređenju s mjesecom ranije, objavio je Destatis.

Najsnažnije su poskočile narudžbine iz drugih zemalja eurozone, za 20,9 posto, dok su one iz ostatka svijeta uvećane skromnih dva posto. Nakon što se isključe velike stavke, industrijske su narudžbine u maju na mjesečnom nivou bile veće za 8,9 posto.

– Najnoviji podaci o novim narudžbinama upućuju na zaključak da je recesija u industriji dotakla dno ali kontinuirano nizak nivo narudžbina pokazuje ujedno i da proces oporavka još ni izdaleka nije završen – ističu u ministrstvu privrede i energetike.

– Srazmjerno skroman rast narudžbi iz inostranstva izvan eurozone sugeriše istovremeno da je globalno okruženje i dalje teško – dodaju.

Na godišnjem nivou i nove su narudžbine u njemačkoj industriji u maju ponovo snažno pale, za 29,3 posto.